ЕКШЪН В ПИК TV! Жестоки спорове в комисията за "Джемкорп"! Енергийният министър Росен Христов с нови подробности за далаверата на века: Нито аз, нито дори юристите ни знаеха за съществуването на меморандума, толкова е бил скрит (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Час Пик ГЛАВНА

ЕКШЪН В ПИК TV! Жестоки спорове в комисията за "Джемкорп"! Енергийният министър Росен Христов с нови подробности за далаверата на века: Нито аз, нито дори юристите ни знаеха за съществуването на меморандума, толкова е бил скрит (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

112415
на 29.11.2022
ЕКШЪН В ПИК TV! Жестоки спорове в комисията за Джемкорп! Енергийният министър Росен Христов с нови подробности за далаверата на века: Нито аз, нито дори юристите ни знаеха за съществуването на меморандума, толкова е бил скрит (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В парламента изслушва министър Росен Христов за скандала "Джемкорп". 

препоръчано

"В момента считаме меморандума за прекратен", каза той пред депутатите. 

"Този меморандум е сключен в нарушение. От вашия отговор става ясно, че министерството на енергетиката не е знаело за този меморандум. Всичко е минавало през министерството на икономиката", коментира Теменужка Петкова.

"Контрагентите може да се откажат от претенциите си. Що се отнася до клаузата за конфиденциалност, юристите трябва да се произнесат", отговори Христов.

Венко Сабрутев от ПП се нахвърли върху Теменужка Петкова с опит да оспори конпетентността й. Но веднага беше спрян. Той попита министъра дали се е получила информация в енергийното министерство, че "Джемкорп" нямат претенции, и има ли установени финансови последици и щети за държавата от меморандума. "Това писмо беше входирано. Наличието на арбитраж е много необичайно. Очевидно, когато е съставен меморандума, е имало предвид, че могат да възникнат ситуации, които да доведат до арбитраж", отговори Христов. 

"Трудно е да намерим остатъчни следи - преговорите не са регистрирани по надлежния ред. Все още проверяваме с колегите от "Булгаргаз" и мини "Марица изток" как са свързани преговорите с меморандума и плана за възстановянане и устойчивост. Двама представители на министерството на финансите са влизали в мините и са информирали, че започват проверка от името на МФ. В същото време са изпратили искане за потвърждение от министерството на енергетиката. Но такова не е било намерено. И проверката е била прекратена", каза министърът. 

На въпрос откъде се появява "Джемкорп" и каква е тяхната екпертиза министърът отговори така: "Няма налична информация откъде те се появават в цялата структура на меморандума. Относно срещите няма записи как са влизали, кой е ходил. Процесът за установяване е бавен, защото трябва да разпитваме служителите. Повечето обекти в сферата на енергетиката са стратегически. Дори служители на на нашето на министерство нямат свободен достъп. Относно доставкщите на газ - разговори за тях се водят много преди кризата с Украйна и напрежението с Русия. България се задоволява напълно от "Газпром" и не е имало нужда от алтернативи. Но дори да предложоми, че е имало нужда от алтернативен източник, има по-големи. За "Джемкорп" явно става за нещо много локално". 

На 23 март се подписва мемарандума. На 23 април идва докладът от ДАНС. На 27 юли е изпратено писмо с искане за прекратяване с двустранно съгласие. От тогава аз като министър не бях информиран, че този меморандум съществува. В момента събираме дисциплинарна комисия срещу двама служители. Юристите на знаят за такъв договор, а са го научили от новините. И изппратихме искане за едностранно прекратяване. Договорът е бил скрит и никой не е действал по него. Дали нарочно или поради небрежност - това ще го установи дисциплинарната комиси", обясни министърът.  Според него няма практика държавата да подписва договор с частни компании.

Венко Сабрутев през цялото време на изслушването се опитваше да саботира заседанието. Председателката на комисията Десислава Трифонова неколкократно го молеше да спре "да се държи като в детската градина" и го изпрати да ходи да се лекува, ако има нужда. 

"В рамките се чу една лъжа. Искам да проверите дали не става дума за подвеждане на министъра на енергетиката. Той каза, че меморандумът не е входиран", каза Сабрутев към Трифонова. 

Росен Христов обеща да дойде пак в комисията да отговаря на въпроси. Възникна скандал между депутатите заради бързането на министъра заради неотложни дела. Депутатите скочиха, че не може да има нещо по- важно от отгаварянето на въпроси в парламента. 

Депутатите гласуваха на следващо заседание да бъдат поканени бившия енергиен министър Александър Николов, Асен Василев, Лена Бориславова и Кирил Петков за скандала "Джемкорп". 

Комисията продължи с изслушването на шефа на ДАНС на закрито заседание. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО)
ново
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК