ЕКШЪН В ПИК TV! Напрежение в парламента - ще гласуват ли депутатите промените в Изборния кодекс. Стъки и Недялко Недялков на място (ВИДЕО/НА ЖИВО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ЕКШЪН В ПИК TV! Напрежение в парламента - ще гласуват ли депутатите промените в Изборния кодекс. Стъки и Недялко Недялков на място (ВИДЕО/НА ЖИВО)

61802
на 24.11.2022
ЕКШЪН В ПИК TV! Напрежение в парламента - ще гласуват ли депутатите промените в Изборния кодекс. Стъки и Недялко Недялков на място (ВИДЕО/НА ЖИВО)
Автор:   ПИК

препоръчано

Сериозни дебати предстоят днес в пленарна зала, където се очаква в дневния ред да бъде включено второто гласуване на промените в Изборния кодекс.

Припомняме, че вчера стана ясно, че всички партии с изключение на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са одобрили доклад за приетите на второ четене в правна комисия предложения по изборния процес, едно от които връща смесеното гласуване.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова разкри пред медиите, че партиите са направили компромиси, за да може да се стигне до възможно най-голямо разбирателство. Така освен връщането на хартиената бюлетина, остават предложенията на "Демократична България" машината да изчислява сумарно данните, които да се записват на флашките, които да се предават в РИК, съответно в "Информационно обслужване" и ЦИК. Остава и общественият съвет към ЦИК.

От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на броeнето.

"Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и от машина, и от хартия само зад параван. По предложение на ДБ ще създадем звено в ЦИК, което да обслужва единствено и само въпросите с машините гласуване. Отново по предложение на ДБ ще направим достатъчно достъпен и публичен кодът", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Въпреки че голяма част от предложенията на "Демократична България" са приети с мнозинство на председателския съвет и се очаква да бъдат гласувани окончателно в зала, Христо Иванов и депутатите му, както и "Продължаваме промяната" не са подкрепили доклада.

Двете партии обявиха на брифинг, че с втория мандат са готови да предложат правителство на малцинството, но при определени условия. Едно от тях е оттегляне на промените в Изборния кодекс или поне отхвърляне на предложението за връщане на хартиената бюлетина. Ако все пак това предложение се гласува, очакванията са Кирил Петков, Асен Василев, Христов Иванов и ген. Атанасов да обявят следващите си стъпки. Основният въпрос, на който ще трябва да отговорят, е дали се отказват от идеята си за кабинет на малцинството с втория мандат.

Пред парламента са агитките на Гошо Боеца, които протестират срещу промените в Изборния кодекс.

Очакваме най-после да се разплете гордиевият възел с хартиената бюлетина и да упражним граждански контрол, каза от кулоарите Недялко Недялков, издател на ПИК.

Станислав Недков, който е от вносителите за връщане на хартиеното гласуване, каза, че има страх у ПП за връщането на хартиената бюлетина и така ще се гарантира справедливото гласуване. Той припомни, че с Недялков са организирали протест за вето на машинното гласуване, прието на Разпети Петък, както и политиците да сезират Конституционния съд, като магистратите се произнесоха за броене на разписките.

ЦИК пък не се съобрази със съда, което допълнително вся напрежение сред хората. За година и половина се превърнахме в полупрезидентска държава. Така се стигна до днес, когато има мнозинство за хартиената бюлетина и ние сме представители на 111 000 българи, представени от КПД, обясни Станислав Недков.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ПО ПИК TV:

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време
ПИК TV x
Стефан Янев не се виждал като премиер - готов е за разговори с ГЕРБ (ВИДЕО) Стефан Янев не се виждал като премиер - готов е за разговори с ГЕРБ (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК