Вход
София
Времето в София 13 o C

ЕКШЪН! Яне Янев скочи след кибер атаката: Твърдението на НАП за папката „Qne Qnev” е абсолютна лъжа. Очаквам извинение!

ЕКШЪН! Яне Янев скочи след кибер атаката: Твърдението на НАП за папката „Qne Qnev” е абсолютна лъжа. Очаквам извинение!

на 07.08.2019
29557
9
ЕКШЪН! Яне Янев скочи след кибер атаката: Твърдението на НАП за папката „Qne Qnev” е абсолютна лъжа. Очаквам извинение!
Автор: ПИК
07.08.2019
9
29557

Лидерът на РЗС и общински съветник от Сандански Яне Янев скочи остро срещу НАП след кибер атаката в приходната агенция и последвалите разкрития. Той твърди, че за него за разпространение неверни разкрития и настоява за извинение в позиция, изпратена до медиите. 

"Във връзка с все още тлеещия скандал НАП-лийкс настойчиво ми се обаждат журналисти да коментирам темата и най-вече папката „Qne Qnev”. Прегледах почти всички интерпретации и най-обикновени спекулации, както по цялата тема с хакването на НАП, така и в частност за прословутата папка носеща моето име. Отказвах коментари до момента, защото вярвам, че заради „бълхите“ в държавната информационна система не трябва да изгаря „юргана“ НАП. Знам колко е трудно да се пази репутацията на институциите и колко лесно може да се случи свлачище тип „Мургина“…", пише в декларацията си Янев и разкрива подробности за гафа на агенцията.

"Не искам да реагирам емоционално, но чакам уточнение, а след това и извинение във връзка със следното твърдение на НАП: „Папката QneQnev, в която се съдържат данни за доходите на стотици физически и юридически лица, е изготвена през 2008 г. по искане на Яне Янев в качеството му на тогавашен председател на антикорупционната комисия в парламента, твърдят от НАП. Запитването на Янев е било за стоте юридически лица и стоте физически лица с най-високи декларирани доходи през предходната година.“

Това е цитат от публикация на вестник Капитал от 28 юли т.г. с подзаглавие „Папката QneQnev била по запитване на Яне Янев от 2008 г., когато е бил шеф на антикорупционната комисия в парламента“ . Това твърдение на НАП е абсолютна лъжа!

Истината е, че:

1. Не съм правил запитване 2008 г. и не съм бил председател на антикорупционната комисия в НС, защото съм избран за председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика едва юли 2009.

2. Няма как да е изготвена по мое искане каквато и да била папка през 2008г.

3. През 2009 г. действително съм изисквал от НАП информация за нуждите на антикорупционната комисия, като документът е с гриф „Секретно“ и е изведен през секретната секция на Народното събрание, като мотивирано искане за данните не само на физически и юридически лица със съмнение за укрити доходи, но и на политици от високите етажи на властта заради несъответствие между стандарта им на живот, постъпили данни за кешови наличности и трансвери на големи парични потоци и жалките им доходи декларирани пред Сметната палата.

4. Правилата за работа с класифицирана информация изискват на секретно запитване да се получи засекретен отговор.

Същият и към настоящия момент се намира в секретната секция на Народното събрание и се съхранява по предвидения в закона ред. За мен е напълно непонятно, че материалите във връзка с моето искане са се намирали незащитени от неоторизиран достъп в Информационната система на НАП. Тази електронна папка е трябвало да бъде унищожена след изготвяне на отговора до Народното събрание или да бъде надеждно защитена със съответни софтуерни способи", категоричен е лидерът на РЗС.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29099
архив

Жените някога търсеха сред всички мъже поне един красавец. Сега търсят сред всички красавци поне един мъж

няма нови новини
Днес: 158
hot
най-четени новини в момента
сега
3310
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV: Емил Димитров разкрива проблеите с водоснабдяването в Шумен и обезвреждането на ненужните пестициди - гледайте НА ЖИВО
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп - успехи за Близнаците в последния работен ден, Скорпионите пълнят джобовете
x