ЕК: Държавите от ЕС могат да приложат по-строги ограничения за ваксините по своя преценка

ЕС

ЕК: Държавите от ЕС могат да приложат по-строги ограничения за ваксините по своя преценка

1889
на 08.04.2021
ЕК: Държавите от ЕС могат да приложат по-строги ограничения за ваксините по своя преценка
Автор:   ПИК

Държавите от ЕС могат да наложат по-строги ограничения за приложението на ваксините срещу ковид по своя преценка. Това заяви днес говорител на Европейската комисия, след като вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) предупреди, че има връзка между образуването на тромбози и ваксината на "АстраЗенека".

препоръчано

ЕК препоръча държавите да се обединят около общ подход към тази ваксина, отбеляза говорителят. По неговите думи още е рано да се прецени дали някои държави ще откажат бъдещи доставки от този препарат.

Говорителят съобщи, че досега председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен не е ваксинирана. По-рано Фон дер Лайен бе заявила, че не би се поколебала да бъде ваксинирана с препарата на "АстраЗенека", определян доскоро от ЕАЛ като "безопасен".

Европейската комисия също така призова днес отново държавите от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция. Досега шест държави от Общността не са последвали този призив.

ЕС подписа конвенцията през 2017 г. и ратифицирането на документа остава водеща цел за ЕК, заяви говорител на комисията. Насилието над жените е неприемливо, има нужда от законодателство в тяхна защита, добави той.

По неговите думи въпросът за Истанбулската конвенция и оттеглянето на Турция от документа е било обсъдено при разговорите на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия в Анкара с президента на страната Реджеп Ердоган. Говорителят отбеляза, че е било обсъдено също осигуряването на допълнително финансиране от ЕС за Турция по споразумението за миграцията. Засега точни суми не са разисквани, поясни той.

Говорителят съобщи, че досега Турция е получила по споразумението 4,1 от договорените общо шест милиарда евро. ЕС заяви преди няколко месеца, че е готов да продължи финансирането по споразумението, подготвя се предложение, което се очаква да бъде обсъдено от Европейския съвет през юни, уточни той. По неговите думи средствата ще бъдат предназначени отново за подслонените от Турция 3,6 милиона сирийски и 400 хиляди афганистански бежанци.

 

 

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
Мини хеликоптерът на Марс с четири полета в следващите седмици Мини хеликоптерът на Марс с четири полета в следващите седмици
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с първи думи след връчването на мандата: Търсим подкрепа от ИТН и ДБ, няма да бавим излишно процедурата (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с първи думи след връчването на мандата: Търсим подкрепа от ИТН и ДБ, няма да бавим излишно процедурата (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 228
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това