Елеонора Лилова: Доброто е да подадем ръка в труден момент

Акценти

Елеонора Лилова: Доброто е да подадем ръка в труден момент

14981
на 15.05.2021
Елеонора Лилова: Доброто е да подадем ръка в труден момент
Автор:   ПИК

Агенцията връчи в петък на официална церемония своите ежегодни награди „Посланик на доброто“ за втора поредна година. Личности и истории за добрина към деца и семейства у нас бяха отличени с кристалната статуетка „Посланик на доброто 2020 г.“ на ДАЗД.

препоръчано

Идеята да връчват тези награди се заражда 2019г. „Тогава имаше дебати в обществото за това как и доколко са важни правата на децата, и дали те са по-важни от тези на родителите. Имаше групи, които чрез езика на омразата се опитаха да надделеят над доброто и тогава се събра екипът на ДАЗД и решихме, че най-добрият отговор на езика на омразата е доброто. Така преценихме, че колкото повече примери за добро показваме, толкова повече ще зарязваме хора, които да мислят най-доброто за най-святото – децата. Всички знаем, че колкото повече правим за децата добро толкова, по-добър става светът. България расте с децата си и нека ние да им показваме колко е добър нашия свят”, каза пред БГНЕС председателят на ДАЗД.

През 2019г. ДАЗД отличава 10 посланици на доброто. „Направихме първия празник на доброто в Денят на християнското семейство и младеж заедно с Българската православна църква, които ни подкрепиха тогава. Тези десет посланици отличихме в Зала 1 на НДК. Тогава нямаше пандемия, събрахме около 3 000 души, които отправиха послания за добро, видяха се видеа на тези 10 посланици на доброто”, посочи тя. Лилова обясни, че историите винаги се събират, през областните управители, кметовете, регионалните управления по образование, синдикалните организации, които работят с деца.

За 2020 година събраните и предложени истории за личности и екипи в организациите, които са направили добро за деца и семейства са били около 200. От тях на церемонията този петък бяха отличени 25 посланиците на доброто.

„Историите за 2020 година се отличават с децата, които са помагали на техни връстници да завършат училище, тъй като те са изпаднали в психични състояния, които не са им позволявали да бъдат мотивирани да ходят на училище. Това е примера на ученици от Пловдив. Други ученици са помагали на деца, които трудно се придвижват в училищната обстановка. Те последователно помагат на деца. Друга история е тази на младия учител от село Остров. Когато е необходимо децата да ходят онлайн на училище, той сам със собствени средства, и от уста на уста започва да агитира хора да помогнат на децата да ходят на училище. Много са примерите. Да не забравям и социалното предаване „Бригада нов дом”, в което всички сме гледали трогателните истории”, каза Елеонора Лилова.

Именно заради близо двойно повечето предложенията за 2020г. и отличените посланици на доброто са повече. „Освен това отличените сега са организирали и помогнали на по-големи групи хора”, каза тя. Председателят на ДАЗД подчерта, че отличените от тях посланици на доброто са скромни. „Всички се отличават в това, че са скромни, достойни хора с големи сърца”, каза тя.

Елеонора Лилова сподели, че посланиците на доброто в живота са тези, които когато дете има нужда от някой, който да му подаде ръка, те без да се замислят го правят. „Освен това създават такава атмосфера, така предизвикват събитията, че помагат на децата. Ако те са в нужда свързана със здравословното им състояние например, посланиците на доброто веднага създават такава организация, че да му помогнат. Ако е необходимо да се изгради дом на децата, те го правят. Ако децата имат нужда да чуят стимулиращи, мотивиращи думи да ходят на училище и да не се отказват от знание, то посланиците го правят с всички сили. Това не са обикновено еднократни действия, това са действия на подадена ръка в труден момент на дете, или на семейство”, сподели председателят на ДАЗД.
 

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с нови разкрития за задкулисието на служебния кабинет на Румен Радев: Защо хора от Демократична България са получавали ключовете за машините за изборите? (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с нови разкрития за задкулисието на служебния кабинет на Румен Радев: Защо хора от "Демократична България" са получавали ключовете за машините за изборите? (НА ЖИВО)
ново
Днес: 178
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това