Емануил Йорданов пред ПИК: НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ бяха загубено време за България. Не е проблем, че Бойко Рашков е с отнет достъп до тайни

АВТОРСКИ НОВИНИ

Емануил Йорданов пред ПИК: НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ бяха загубено време за България. Не е проблем, че Бойко Рашков е с отнет достъп до тайни

107519
на 05.06.2021
Емануил Йорданов пред ПИК: НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ бяха загубено време за България. Не е проблем, че Бойко Рашков е с отнет достъп до тайни

Последвайте ни в Google News Showcase

Скандал след скандал се вихри в държавата. Най-големият беше разпален от бившия директор на ДАНС Димитър Георгиев, който обяви, че служебният МВР министър Бойко Рашков е с отнето разрешително да работи с класифицирана информация. По-късно освободеният на 31 май заместник-председател на агенцията Недялко Недялков пък разкри, че Рашков изнасял тайни и затова му е била наложена забранителната мярка. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

В навечерието сме на парламентарни избори. 45-то НС остана в историята като парламента с най-кратък живот. Съвсем очаквано той не можа да излъчи правителство. Съгласие не беше постигнато.

Потърсихме за коментар Емануил Йорданов, бивш депутат и вътрешен министър от началото на демократичните промени у нас.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Защо 30 г. се въртим в кръг и сега сякаш се върнахме в началото, г-н Йорданов. Каква е вашата равносметка като депутат и бивш министър от зората на демокрацията?

-  Просто през 2001 г. изгубихме посоката. Тогава дойде НДСВ. Имаше много странности. Дойдоха в правителството хора, които макар и със завидно образование, се отказаха от индивуалността си в името на царя. 

Аз водих консултациите от името на СДС. Тогава нито един от изтъкнатите юристи на НДСВ не каза нищо за предлаганите от нас промени в Конституцията. Мотивът им беше, че няма партийно решение. А защо е необходимо то? Нима всеки един човек няма собствено мнение и не може да си го изкаже?

След това дойде тройната коалиция, която беше тюрлюгювеч. И накрая ГЕРБ. Едно загубено време, което ни доведе до тук - в началото.

- Преживяхме и едно Народно събрание, което удари всички исторически рекорди по краткост на живота си...

- Това кратко Народно събрание върна свободата на изказа и политическата дискусия. То показа накъде ще вървим в бъдеще.  

- И накъде ще вървим според вас?

- Надявам се следващото Народно събрание да бъде толкова освободено. И следващият премиер да не го заобикаля като малка гара. 

- Депутатите можеха да излъчат правителство, но не го направиха. Да не се сбъдне призивът на Георги Марков от началото на демокрацията "Избори до дупка"?

- Не мисля, че този призив може да се реализира сега. Нещата лека-полека се нареждат по местата си. 

След изборите очаквам една хомогенна коалиция, която да излъчи правителство. 

А защо не го направиха по време на 45-то народно събрание? Можеха, но това значи някой да управлява с глава, поставена на дръвника. 

- Като юрист каква е позицията ви за прокламираната идея за закриване на специализираното правосъдие?

- След като всички са "За", трябва да има съобразяване с общественото мнение. Имаме инспекторат към ВСС с изтекъл мандат. Важната задача на следващия парламент ще бъде да избере нов инспекторат и той да направи проверка на специализираното правосъдие. 

- Бяхте вътрешен министър. Сега вашият колега Бойко Рашков, оказва се, е с отнет достъп до класифицирана информация. Какво казва законът в този случай?

- След като може чиновник от ДАНС, който не е чел достатъчно закона, да отнеме достъпа на човек, който в момента не е знаел, а и не е имал нужда от него, какво да кажа.  В закона не се изисква разрешение за достъп до класифицирана информация за министър. Той има право да работи с класифицирана информация. 

- А морално ли е?

- Напълно. Защото е в интерес на информацията. Сега трябва да се разсекретят абсолютно всички документи за отнемането на достъпа до класифицирана на информация. И да се покажат на обществото. Сигурен съм, че в тях няма да има нито един ред за изнасяне на държавна тайна.  И обществото ще се скъса от смях.

Виждал съм много документи с гриф "Секретно" и в 99,99% от случаите в тях не е имало и ред за секретност. Така че трябва да се научат съответните служби и да работят със секретни документи. 

- Какво очаквате да се случи в това бурно време от сега нататък?

- Да вървим напред. Да имаме спокойствие. Кадровите промени дори са за добро. Защото водата, която не се движи, а стои на едно място, се превръща в блато. 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Парламентът заседава извънредно заради договора с Боташ. От ППДБ удариха дъното - свика се по тяхно искане, те недоволстват защо точно днес (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! Парламентът заседава извънредно заради договора с "Боташ". От ППДБ удариха дъното - свика се по тяхно искане, те недоволстват защо точно днес (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК