Емил Кошлуков ексклузивно пред ПИК: С усещането съм, че президентството ни цензурира! Колегите в БНТ са обидени и възмутени от писмото на Румен Радев

Интервю

Емил Кошлуков ексклузивно пред ПИК: С усещането съм, че президентството ни цензурира! Колегите в БНТ са обидени и възмутени от писмото на Румен Радев

165081
на 02.07.2020
Емил Кошлуков ексклузивно пред ПИК: С усещането съм, че президентството ни цензурира! Колегите в БНТ са обидени и възмутени от писмото на Румен Радев
Автор:   Симо Русев

Колегите в БНТ са обидени на президента Румен Радев, даже готвеха подписка. Това каза пред ПИК генералният директор на националната телевизия по повод писмо от "Дондуков" 2 до медията с претенции как да бъдат отразявани темите, свързани с работата на държавния глава, както и разпипите и разследванията по отношение на неговите съветници и секретари. В документа, който е откровен опит за натиск, се правят дори внушения кои са правилните журналисти, които да отразяват тази тематика.

препоръчано

- Г-н Кошлуков, видяхме писмо от президентството до националната телевизия, в което се изразяват претенции как да бъде отразяват Румен Радев и темите с президентските съветници и секретари - техните разпити и разследвания. За какво става дума?

- Да. Има такова писмо.  

- След като потвърждавате факта за наличието на такъв документ, на какво основание смятате, че са претенциите в него. Имат ли формално правно поне основание от президентството да ви търсят някаква сметка?

- Претенции към телевизията нямат. Те се позовават на чл.18 от Закона за радиото и телевизията, който казва, че ако някоя страна е засегната в предаване, има право на отговор.

- В случая те имат ли право на такъв отговор, с какво ги засегнахте, защото тяхната позиция е била отразена?

- Случаят е доста особен, тъй като те коментират не, че са засегнати от предаване, а че не им е представена цялата позиция.
Моето мнение е, че това не подлежи на коментар и не влиза в текста на чл.18 от закона. Там говорим за хора, които са обидени, наскърбени от предаване, представени са в невярна светлина, наклеветени са. Те имат право да търсят отговор.
Но в случая, доколкото разбирам, не говорим за това.
Въпреки това Националната телевизия в знак на уважение към самата институция даде това право на президентството.

- Имате ли усещане, че от "Дондуков" 2 се опитват да ви цензурират и да ви вменяват как точно да отразявате темите, дори нещо повече - дори кой да отразява темите?

- За съжаление, оставам с такова неприятно впечатление, но пак казвам - ние сме обществена телевизия, нашето уважение към институциите. Нашето отношение към тях в България е еднакво. Ние сме длъжни да популяризираме тяхната политика и да я отразяваме в предаванията си.

- Редактирате ли все пак президентството, имате ли някакво тенденциозно отношение към Румен Радев, съветниците му и цялата институция?

- Не. Даже предния ден има огромен репортаж за президента. Неговия съветник също сме го търсили, наши журналисти, да говорят. Те просто са отказвали.
И затова съм много учуден, че претендират за отразяване, при положение че винаги вратата е била отворена, а те самите са отказвали да говорят при нас. За този казус говоря. За този конкретен случай.

Също така аз мисля, че колегите бяха доста възмутени от това писмо. Даже не знам дали не излязоха с позиция, не съм се запознал, но се почувстваха обидени.

- Имате ли коментар по скандалните заплашителни СМС-и, които е получил колегата ви Иво Никодимов след опит за разговор с Пламен Бобоков - било му е съобщено, че отново може да бъде пребит в Борисовата градина - нещо, което веднъж вече му се случи?

- Нямам представа, не съм запознат с това.

 

Сподели:
Бомба x
НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо
ПИК TV x
СКАНДАЛ В ПИК TV! Свидетелят на Манолова неадекватен - искат му тест за наркотици! Тя незаконно иска да изгони Маноил Манев, цялата група на ГЕРБ го брани с гърди (НА ЖИВО) СКАНДАЛ В ПИК TV! "Свидетелят" на Манолова неадекватен - искат му тест за наркотици! Тя незаконно иска да изгони Маноил Манев, цялата група на ГЕРБ го брани с гърди (НА ЖИВО)
ново
Днес: 235
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това