Вход
София
Времето в София 29 o C

Емил Радев: Контролът на евродирективите за пране на пари трябва да се засили

Емил Радев: Контролът на евродирективите за пране на пари трябва да се засили

на 11.07.2020
10428
0
Емил Радев: Контролът на евродирективите за пране на пари трябва да се засили
Автор: ПИК
11.07.2020
0
10428

С огромно мнозинство от 534 гласа „за” в петък вечерта Европейският парламент прие резолюция относно всеобхватната политика на ЕС за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Сред авторите на документа е и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев - постоянен докладчик на ЕНП по въпросите на борбата с прането на пари.

Емил Радев: ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген. Съветът е на ход

Емил Радев: ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген. Съветът е на ход

С резолюция Европейският парламент призова в най-кратки...

на 20.06.2020

В рамките на дебатите по време на пленарното заседание той настоя да се засили контролът по прилагането на директивите за пране на пари. Превръщайки част от тях в регламент, Европейската комисия ще уеднакви правилата за всички и ще затвори вратичките в законодателството, които престъпниците ползват за злоупотреби с финансовата система на ЕС, изтъкна Емил Радев. Така той коментира представения от ЕК през май план за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма.

„Нуждаем се от силна законодателна рамка, за да пазим финансовата система на ЕС”, категоричен бе българският евродепутат. Като задължително условие за ефективността на мерките той посочи еднаквото приложение на съответната законодателна рамка във всички държави-членки.

По данни на Европейската комисия за около 1% от годишния брутен вътрешен продукт на Съюза – 160 млрд. евро – е установено участие в подозрителна финансова дейност, в това число изпиране на пари, свързано с корупция, трафик на оръжие и на хора, търговия с наркотици, отклонение от данъчно облагане и измами, финансиране на тероризма или други незаконни дейности.

В отговор резолюцията на ЕП акцентира върху правилата за взаимосвързани и висококачествени регистри на действителните собственици, за централизирани механизми за платежните и банковите сметки, за надзор, а също и за защита на лицата, които докладват подозрения за пране на пари и финансиране на тероризма. Във фокуса на плана за действие са и интегрирането на новите пазарни сектори, технологичните иновации и промените в международните стандарти, както и сътрудничеството между компетентните органи и звената за финансово разузнаване на държавите-членки.

Анализите на Европол за периода 2010–2014 г. сочат, че 2,2% от прогнозните приходи от престъпна дейност са били временно иззети или замразени и едва 1,1% - конфискувани на европейско равнище. Това на практика означава, че евентуално около 98,9% от печалбите от престъпна дейност остават на разположение на престъпниците.

Евродепутатът Емил Радев: Останахме последната държава, членка на ЕС, която има "вечни длъжници"

Евродепутатът Емил Радев: Останахме последната държава, членка на ЕС, която има "вечни длъжници"

Днес ПП ГЕРБ заедно с Обединени патриоти внесоха законова...

на 25.06.2020

„Настояваме за засилена роля за общото ни полицейско звено Европол и неговия новосъздаден Европейски център за финансова и икономическа престъпност. В същото време е важно новосъздадената Европейска прокуратура да започне да работи възможно най-скоро и насърчаваме всички държави-членки на ЕС да се присъединят към нея”, коментира Емил Радев. Според него ефективното противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма ще повиши сигурността и доверието на европейските граждани във финансовата система на ЕС.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съгласни ли сте с идеята на Бойко Борисов за избори за Велико Народно събрание и нова Конституция?
Общо гласували: 1017
архив

Срещу лека депресия може да се потопите във вана с ароматни масла, а срещу тежка - със сешоар!

няма нови новини
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
сега
3452
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Радев отговори на Борисов: Доверието в управляващите е изгубено! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог със смразяващо предупреждение: Не започвайте нищо ново
x