Вход
София
Времето в София 2 o C

Емил Радев: Тази пандемия наля много вода в мелниците на евроскептицизма

Емил Радев: Тази пандемия наля много вода в мелниците на евроскептицизма

на 09.05.2020
9550
0
Емил Радев: Тази пандемия наля много вода в мелниците на евроскептицизма
Автор: ПИК
09.05.2020
0
9550

Тази пандемия наля много вода в мелниците на евроскептицизма. Защото със затваряне на границите, с лишаване от работни места, с понижение на доходите в цяла Европа, евроскептиците отново заговориха за края на Европейския съюз. Това заяви пред БНТ евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Той допълни, че е видно обаче, че националните държави сами не могат да се справят, а мерките, които са предприети от ЕС, се оказват успешните мерки.

"Затворихме външните европейски граници за граждани от трети страни, успяхме да приберем 65 000 европейски граждани от трети държави, защото когато прекъснаха полетите, нямаше как тези хора да се приберат вкъщи, успяхме да организираме зелените коридори за транспорта, за да могат да достигат храни, лекарства и жизненоважни продукти до всички граждани, заяви Радев.

Евродепутатът каза още, че виждаме различни стратегии в Европа - някои разхлабват мерките, други като Испания ги затягат, но общо взето се опитват да запазят и европейската икономика, което е много важно, защото прогнозите са, че ще има спад със 7% на общоевропейския брутен вътрешен продукт, безработицата е скочила от 6,3% на 9%, и всичко това, за съжаление, има голямо отражение върху живота на всички 500 милиона европейски граждани.

ЕС успя да мобилизира много средства, мобилизира много научен потенциал за откриване на лекарство, на ваксина, на нови методи за лечение на коронавируса. На 4 май стартира една инициатива, подета от Европейския съюз, с международни партньори за набиране на 7 млрд. и половина евро за научни разработки, за създаване на ваксина, но видяхме и че още от самото начало Европейската комисия мобилизира и 34 млрд. евро именно за справяне с икономическите последствия от пандемията, допълни Радев.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19038
архив

Мъжки кит, плувайки около женския, казал укорително: - Колко страни, стотици екологични организации, видни политически лидери, милиони хора - всички те се стремят нашият вид да оцеле, а ти ми казваш, че те боли главата

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x