BG EN

Енолог: Българските вина все още нямат европейско признание

ЧАС ПИК

Енолог: Българските вина все още нямат европейско признание

6302
на 21.02.2016
Енолог: Българските вина все още нямат европейско признание
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Говорят, че енолозите не се обучават, те се раждат такива. А шегобийците пък твърдят убедено, че всеки мъж след третата чаша е професионален енолог. Най-краткото разшифроване на тази професия е специалист, който се занимава с изучаване на виното и винопроизводството, а in vino veritas е техният неизменен девиз.

Той трябва да познава виното не само като определен сорт и региона му, но трябва да бъде тънък познавач и на качествата му, разказва за БГНЕС енологът Неда Проданова. Ароматът за всяко вино трябва да бъде перфектен, както и технологията му, продължава тя. Не можем да говорим за доброто червено вино по принцип, а за доброто вино от определен сорт. От Каберне Совиньон, примерно, има отлични вина, но има и твърде посредствени. Докато Пино Ноарът, който е световен, престижен сорт дава съвсем други вина, с определен аромат и цвят. Наистина няма един общ критерии за доброто вино. 

Основният проблем на винарите е реколтата, отбелязва Проданова. Но не по-малко важни са технологията и съхранението - в нормални съдове ли, в дъбови ли, колко време за отлежаване? Обща рецепта за червените вина няма, категорична е тя. 

Имаше дълъг период на компрометиране на родните вина на световните пазари, за съжаление, от който още не сме излезли, признава енологът. Защото имидж се печели трудно, конкуренцията е огромна, но се губи много лесно. В днешно време, за радост, винарските изби попаднаха при точните собственици, а повечето от тях държат на качеството и искат да произвеждат добри вина, а вече създават и собствени лозя, казва тя. Така накрая се получават автентични вина с високи качества. Но пък във всяка една изба трябва да е създаден екип, защото производството е съвместна работа, с общи критерии при дегустацията. 

препоръчано

Мнозина се питат защо в магазините в Западна Европа най-евтините вина почти винаги са българските. Това е така, защото търговците търсят най-евтиното. И пак е въпрос на имидж. Знаете, че традиционни производители на вина, например от Франция или от Испания, не си позволяват ниски цени, а и потребителите са свикнали с това, отбелязва Неда Проданова. Докато българските вина все още не са стигнали нивото на европейското признание, казва тя.
И ни показа как се прави една дегустация, в случая на младо вино Каберне Совиньон - с подробности за вкусовия плодов аромат, който се оказа продължение на носовия аромат. Независимо, че финалът е малко сух… това вино има потенциал, трябват му няколко месеца, за да се загладят танините и да бъде с по-мек вкус, заключи енологът.

Качественото вино е скъпото вино, истинското задължително трябва да е с цена над 5 лв. за бутилка, а тези с цена над 10 лв. са отлежавали по-дълго, ориентира ни Неда Проданова. Ако, обаче, искаме да се доближим към категорията на ценителите, трябва да познаваме по-добре производителите на определени марки вина, добави тя.

Енологът потвърди и традиционната истина, че червеното вино се пие, освен за удоволствие и за здраве. До прекрачване на мярката…

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 декември - Телците да очакват новина за финансови постъпления, Водолеите да не пътуват САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 декември - Телците да очакват новина за финансови постъпления, Водолеите да не пътуват
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Противниците на еврото се събраха - Костадинов се подмазва на Румен Радев, иска избори през март ГОРЕЩО В ПИК TV: Противниците на еврото се събраха - Костадинов се подмазва на Румен Радев, иска избори през март
ново
Днес: 30
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК