Ердоган доволен от турския флот

Европа

Ердоган доволен от турския флот

3042
на 07.03.2021
Ердоган доволен от турския флот
Автор:   ПИК

Турция трябва да бъде силна не само в икономическо и политическо отношение, но и във военната и отбранителната сфера. Това се изисква от предизвикателствата и заплахите, пред които е изправена страната ни, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от “Анадолската агенция“, обръщайки се към участниците в ученията „Синя родина-2021“ чрез видеоконференция в събота.

препоръчано

Държавният глава отбеляза, че Турция, като страна, граничеща с няколко морета, е обръщала специално внимание на укрепването на военноморските си сили през цялата си история. Силният флот не е въпрос на избор, а съвременно изискване, каза турският лидер.

Ердоган припомни постулата: „Този, който доминира над морето, доминира над целия свят“. „Въз основа на тази идея ние отдаваме особено значение на укрепването на мощта на турските военноморски сили като фактор за сдържане и изпреварване на заплахи“, подчерта президентът.

Президентът предупреди, че определени сили се опитват да накърнят правата на Турция и турскокипърската общност в Източното Средиземноморие.

„Турция не се стреми да накърнява суверенитета на други държави и не претендира за нечия територия, включително в морската зона. Ние защитаваме само нашите права и родината “, увери президентът.

Ердоган припомни, че първото от ученията „Синя родина“ се проведе през 2019 г. и това е добра възможност да се тестват вътрешните военни разработки.

Президентът отбеляза, че учението „Синя родина“ е и добра възможност за изработване на координацията и взаимодействието на войските, както и за отстраняване на възможни недостатъци.

"Администрацията на турската брегова охрана осигурява сигурност в териториалните води на страната, а ВМС допринася за сигурността и стабилността в различни части на света", заяви турският лидер.

По-нататък държавният глава каза, че днес Турция е една от десетте държави в света, които са способни сами да проектират и изграждат военни кораби, замествайки остарелите кораби.

„През 2021 г. се планира да се прехвърли към командването на флота учебният кораб„ Уфук “и десантният кораб „Анадолу“. Първата турска подводница „Пири Рейс“ ще бъде пусната на вода през следващата година. В същото време ще започне изграждането на три фрегати в рамките на програмата MİLGEM “, каза той.

Президентът обърна внимание на факта, че досега Турция е изнесла 130 единици отбранителни кораби на стойност над 3 милиарда долара.

Турските власти са решени да включат страната в списъка на водещите морски сили в света, каза турският лидер.

Ердоган отбеляза още, че Турция е сред 3-4-те водещи държави в света в областта на производството на безпилотни летателни апарати (БПЛА).

Най-мащабните военни учения на турския флот „Синя родина-2021“ се провеждат в Егейско и Средиземно море. В ученията участват 87 кораба, 27 самолета и 20 хеликоптера от турските въоръжени сили.

Сподели:
Бомба x
Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете
ПИК TV x
ПИК TV: Крум Зарков: БСП не подкрепя чисто мажоритарната система (ВИДЕО) ПИК TV: Крум Зарков: БСП не подкрепя чисто мажоритарната система (ВИДЕО)
ново
Днес: 153
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това