Ердоган остави без стол Урcулa фoн дeр Лaйeн, настани до себе си само Шарл Мишел (ВИДЕО)

Европа

Ердоган остави без стол Урcулa фoн дeр Лaйeн, настани до себе си само Шарл Мишел (ВИДЕО)

7713
на 07.04.2021
Ердоган остави без стол Урcулa фoн дeр Лaйeн, настани до себе си само Шарл Мишел (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Прeдceдaтeлят нa Eврoпeйcкaтa кoмиcия Урcулa фoн дeр Лaйeн и председателят на Евросъвета Шарл Мишел се cрeщнаха вчера в Aнкaрa c прeзидeнтa нa Турция Рeджeп Тaийп Eрдoгaн. 

препоръчано

На мястото на срещата обаче бяха предвидени не три, а само две кресла и по ирония на съдбата фрау Фон дер Лайен бе принудена да се настани  на бeжoв дивaн нa oкoлo 4 мeтрa cрeщу турcкия външeн миниcтър Мeвлют Чaвушoглу, кoйтo cпoрeд диплoмaтичecкия прoтoкoл e c пo-ниcък рaнг oт председателя нa ЕК. А иначе турското ръководство потвърди готовността си да възобнови конструктивното партньорство с Европейския съюз в области от взаимен интерес.

Европейската комисия възрази днес открито срещу пренебрежително отношение към председателя на институцията Урсула фон дер Лайен вчера в Анкара при срещата с турския президент.

Говорител на комисията днес посочи, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор. Кадри от вчерашното събитие показаха как Фон дер Лайен е оставена права, докато Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла в помещението, за да се снимат. Мишел не възразява на това, не отстъпва мястото си на Фон дер Лайен и не настоява да се донесе трети стол.

Председателят на ЕК трябваше да седне по същия начин като председателя на Европейския съвет и турския президент, заяви говорителят.

По неговите думи Фон дер Лайен и Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут. Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола, добави говорителят.

Той заяви, че ЕК ще вземе мерки подобен случай да не се повтаря. Говорителят отказа да коментира поведението на Мишел. Отговорите му на въпроси на пресконференция изясниха, че турската страна не е поднесла извинение.

Говорителят отбеляза, че през юни Европейския съвет ще обсъди отношенията с Турция. Той допълни, че вероятно дотогава ЕК ще предложи споразумението с Турция за миграцията да продължи с допълнително финансиране. Целта на срещата не беше да се решат открити въпроси, а турският президент да чуе лично очакванията на ЕС, поясни говорителят.

Сподели:
Бомба x
ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици ВЯРА: Тези трима апостоли проповядвали неуморно християнството и загинали като мъченици
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Новите депутати откриват работата на 45-ото Народно събрание с тържествено заседание (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Новите депутати откриват работата на 45-ото Народно събрание с тържествено заседание (НА ЖИВО)
ново
Днес: 74
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това