ЕС се кани да забрани тютюнопушенето и електронните цигари на открито?

ЧАС ПИК

ЕС се кани да забрани тютюнопушенето и електронните цигари на открито?

44639
на 17.09.2024
ЕС се кани да забрани тютюнопушенето и електронните цигари на открито?
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Европейската комисия ще предложи разширяване на обхвата на съществуващите забрани за пушене на открити площи, като в плановете са включени и иновативни продукти, които не съдържат никотин, според изтекъл проект,цитиран от Euronews.

препоръчано

Плановете, които трябва да бъдат приети от изпълнителния орган на ЕС във вторник, ще разширят действащите насоки от 2009 г., целящи да намалят излагането на пасивно пушене на обществени места, работни места и обществен транспорт.

Последната версия на проекта все още подлежи на промяна и има за цел да изчисти обществените места от всички аерозоли, а не само от цигарения дим, отразявайки нарастващата загриженост относно рисковете за здравето, които представляват новите тютюневи изделия, като ставащите все по-популярни вейпове.

Насоките не са правно обвързващи, но предоставят рамка, която държавите членки да следват като част от по-широките усилия за ограничаване на раковите заболявания, свързани с тютюна. Комисията твърди, че още през първите няколко години от прилагането на директивата през 2009-2012 г. се наблюдава спад в излагането на тютюнев дим.

Рестрикциите ще засегнат по-широк кръг продукти за пушене

Новите препоръки на Комисията имат за цел да се справят с по-широк кръг от нови продукти, включително „нагреваеми тютюневи изделия и електронни цигари, независимо дали съдържат никотин или не“.

По същия начин Комисията иска да включи и „заместители на тютюна и всякакви други изделия, отделящи дим и/или аерозоли“, показва изтеклият документ.

Тези продукти, които често се предлагат на пазара като по-безопасни алтернативи на традиционното пушене, все още излагат минувачите на вредни химикали чрез пасивни аерозоли, се казва в документа. „Доказателствата за използването на новите продукти като помощно средство за отказване от тютюнопушене са неубедителни“, се казва в документа.

Рестрикцията идва на фона на все повече доказателства, че пасивното излагане на „аерозоли от електронни цигари, както с никотин, така и без него, излага околните на количествено измерими нива на прахови частици и ключови токсични вещества и замърсители“, се казва в проекта.

Нови зони със забрана за пушене

Основна характеристика на предложението е разширяването на забраната за пушене до различни открити пространства, което досега се регулираше индивидуално в отделните държави-членки.

„Степента на обхващане на правилата за забрана на тютюнопушенето варира значително в зависимост от вида на средата, в която се пуши, а общото ниво на обхващане на откритите пространства в политиките за забрана на тютюнопушенето е ниско“, заяви Комисията, за да обоснове необходимостта от по-широка защита на обществените пространства.

Съгласно новите насоки откритите или полуоткритите пространства, определени като частично покрити или затворени пространства като покриви, балкони, веранди и вътрешни дворове, свързани със заведения за услуги като ресторанти, барове и кафенета, следва да станат зони без тютюнев дим.

Ще бъдат обхванати и центровете на обществения транспорт, включително автобусни спирки и летища, а пушенето ще бъде забранено и на открити места, свързани с работни места, болници и старчески домове.

Зоните за отдих, в които има деца, включително обществените детски площадки, увеселителните паркове, плувните басейни и зоологическите градини, също са включени, както и учебните заведения от предучилищните детски градини до университетите.

Тютюнево лоби

Предложението на Комисията, първоначално планирано за януари, беше отложено, което породи опасения относно ангажимента на ЕС към програмата му за борба с тютюнопушенето.

Свързаната с това реформа на Директивата на ЕС за данъчно облагане на тютюневите изделия също бе отложена за 2025 г., а някои се питат дали тютюневата индустрия е повлияла на тези решения.

В доклад от декември 2023 г. омбудсманът на ЕС разкритикува Комисията, че не е разкрила срещи с лобисти от тютюневата индустрия.

Въпреки тези неуспехи, напускащият комисар по здравеопазването Стела Кириакидес изглежда ще актуализира препоръките на Съвета утре, само няколко седмици преди края на мандата на Комисията.

„Употребата на тютюн, никотиновата зависимост и болестите, предизвикани от тютюнопушенето, не трябва да имат място в бъдещето на Европа“, заяви Кириакидес в изявление по повод Световния ден без тютюн.

Преразгледаните насоки са част от по-големия план на Комисията „Да победим рака“, чиято цел е до 2040 г. да се постигне „поколение без тютюн“, до 2025 г. употребата на тютюн да се намали с 30 % и делът на пушачите в ЕС да достигне само 5 %.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК