ЕС със сериозни искания към „АстраЗенека“

ЕС

ЕС със сериозни искания към „АстраЗенека“

4964
на 26.01.2021
ЕС със сериозни искания към „АстраЗенека“
Автор:   ПИК

Европейската комисия, държавите-членки и “АстраЗенека” обсъждаха до късно снощи намерението на компанията да съкрати доставките на ваксини за Европейския съюз. Утре разговорите продължават. В края на миналата седмица стана ясно, че компания има намерение да съкрати доставките за европейските държави за първите три месеца от 80 на 31 милиона дози. Новината беше посрещната с много критики в Брюксел. Има съмнения, че дозите, поръчани от ЕС, са продадени на други държави.

препоръчано

Дискусиите с "АстраЗенека" не внесоха необходимата яснота, каза след срещата снощи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес. ЕК и държавите-членки искат подробни планове за доставките на ваксини и кога ще се извърши разпространението в държавите-членки. По-рано вчера Кириакидес заяви, че ЕК иска обяснение от фармацевтичната компания какви дози и произвеждала до сега, къде и на кого са доставени, уточнява Труд.

Брюксел се презастрахова от подобни ситуация и за в бъдеще ще иска от всички компании, които произвеждат ваксини в ЕС, да предоставят своевременна информация, когато искат да ги изнасят за трети държави.

Вчера говорител на Еврокомисията каза, че Урсула фон дер Лайен е напомнила на изпълнителния директор на “АстраЗенека”, че ЕС инвестирал предварително милиони в разработването на ваксини и гарантирането на производството им. Става въпрос за над 300 милиона евро предварителни инвестиции.

Очаква се ваксината на “АстраЗенека” да получи условно одобрение от Европейската агенция по лекарствата в петък. “Астра Зенека” беше първата компания, с която Европейската комисия подписа рамков договор още през август миналата година. Ваксината на фирмата е най-евтината от всички и затова заявените количества също бяха големи - 300 милиона доза за целия ЕС с възможност за още 100 милиона дози. България също е поръчала най-много дози от тази ваксина.

Новината за съкращение на дозите за ЕС от “АстраЗенека” дойде дни след като ЕК обяви, че очаква от държавите-членки да ваксинират 70 процента от възрастното население на съюза до края на лятото.

От Еврокомисията обясниха, че в договорите с компаниите има предвидени юридически стъпки, в случай ще поетите задължения не се изпълняват, но засега Брюксел не иска да влиза в подробности затова дали ще бъдат заведени дела. Всяка държава също има право индивидуално да търси отговорност по съдебен път от фирмите при неизпълнение на договорите.

 

 

 

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 126
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това