Ето ги най-вкусните козунаци за Великден! Вижте 40 топрецепти

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Ето ги най-вкусните козунаци за Великден! Вижте 40 топрецепти

4605
на 21.04.2021
Ето ги най-вкусните козунаци за Великден! Вижте 40 топрецепти
Автор:   ПИК

Великден наближава и във всеки дом започва да кипи подготовка за празника. Затова от днес по всички вестникарски павилиони в страната търсете книгата „Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника“. Полезното томче ще намерите с логото на издателство „Милениум“ на сензационната цена от само 3 лв.

препоръчано

Уникалният кулинарен наръчник показва автентични и изпитани във времето рецепти за най-изкусните обредни сладкиши, както и всички тънкости при приготовлението им. Сред особено интригуващите рецепти са тези за: козунак с шоколад, с праскови, с тиква, с лимонови корички. Ще научите как да омесите диетичен козунак, козунак без яйца, с кисело или с прясно мляко, с канела, стафиди и всякакви ядки. Ще научите още и как може да нашарите тестото, както и много рецепти за подобни сладкиши от други държави – Полша, Италия, Русия и др.

Всяка от рецептите е илюстрирана с цветна снимка, благодарение на която можете да видите ясно как точно трябва да изглежда всяко от изделията, особено ако искате да постигнете по-сложна и красива форма или плетеница.

А ето в аванс и няколко хитринки, казани с по една дума, от които зависи успехът ви при приготвянето на козунак:

1. Настроение. Трябва да се заредите с добро настроение и да си осигурите достатъчно време, в което никой да не ви безпокои.

2. Мекота и еластичност. Такова трябва да бъде тестото за хубавия козунак. 

3. Топлина. Всички продукти трябва да са топли. Стаята, в която месите и оставяте козунаците да втасват - също.

4. Пропорции. За да се получат хубави конци, трябва да се сложат не повече от 250 г захар на 1 кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото. Конците се оформят, заради развитието на глутена при продължителното месене и се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.

5. Двоен обем. Задължително е при втасването готовото тесто да увеличи обема си двойно. Това може да отнеме от 60 мин. до 3-4 часа. По-бавното втасване, придава по-хубав вкус на изделията.

6. Гъделчета. Преди оформянето на козунаците в тях може да се добавят мариновани с коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки.

7. Овлажняване. След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар. Зада не загаря захарта, тя предварително се разтрива с мокри ръце. Ако козунакът се украсява с ядки, също е добре да се намокрят, преди да се поставят.

8. Не надничайте! За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 мин. и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Сподели:
Бомба x
Седем начина да преборите самотата Седем начина да преборите самотата
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това