Ето ги следващите ходове на Румен Радев - на "Дондуков" 2 вече гласят новите избори, решават за датата до дни

Акценти

Ето ги следващите ходове на Румен Радев - на "Дондуков" 2 вече гласят новите избори, решават за датата до дни

141074
на 18.05.2023
Ето ги следващите ходове на Румен Радев - на Дондуков 2 вече гласят новите избори, решават за датата до дни

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Румен Радев обмислял да свика отново консултации с партиите в парламента при провал на кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

препоръчано

Това означава, че следващата седмица Радев няма да бърза с връчването на втория мандат на ПП-ДБ, а отново да покани в президентството лидерите на политическите сили.

Този път обаче на "Дондуков" 2 няма да поемат отговорността за забавяне на парламентарната рулетка, а ще поискат от формациите мнения кога да са предсрочните парламентарни избори за 50-ото Народно събрание, съобщи "Труд".

Само при консенсус вотът може да се забави до първите дни на септември, а за най-логична дата е оглеждана 10 септември.

Проблемът с новите предсрочни избори е, че през есента трябва да бъде избирана и местна власт. Кметските избори през 2019 година бяха на 27 октомври, а по закон новите кметове и общински съвети могат да бъдат избрани и месец по-рано от изтичането на мандата им.

Датата за местни избори може да се измести и заедно с предсрочните парламентарни, но изборни експерти са категорични, че това ще доведе до хаос с обработването на резултатите. На места ще се гласува за кмет на община, кмет на кметство, общински кмет и кмет на район, а заедно с това и за народни представители.

Служебни министри и представители на ЦИК също били против избори 2 в 1 точно заради многото данни и усложняването на работата им.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК