Вход
София
Времето в София 11 o C

Ето ги старобългарските имена на месеците, които сме забравили

Ето ги старобългарските имена на месеците, които сме забравили

на 12.02.2019
15998
5
Ето ги старобългарските имена на месеците, които сме забравили
Автор: ПИК
12.02.2019
5
15998

Имената на дванадесетте месеца от годината, които използваме днес в България, са от латински произход. В миналото обаче нашите предци използвали изцяло български имена, които ние сме забравили.

Януари бил Голям Сечко (Просинец, Колог, Коложег). "Месецът на горящия дънер" - това е значението на старобългарски.

Февруари наричали Малък Сечко (Сечко, Съчен). Значението на това име било "Месецът на страшния лед".

Името на март било Сухи (Сухих) - сухият месец.

Брезов (Брязок) старите българи наричат месец април, което означавало "Многоцветният месец".

Месец май за предците ни бил Тревен (Тръвен, Цветен) - "Тревистият месец".

Юни бил Червеник (Изок) - "Червеният месец".

Юли наричали Чръвенъ (Жетар, Жътвар, Сърпен) - "Месецът на жътвата".

Името на месец август било Зарев (Орач), което означава „Месецът на оранта".

Руен (Руй) за старите българи бил септември. Значението на това име било "Изобилният (плодородният) месец".

Месец октомври бил Листопад - месецът на падащите листа.

Груден - така старите българи наричат месец ноември. Значението на старобългарски било "Месецът на грудките".

Последният месец от годината декември бил наричан Студен - буквално студеният месец.

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
Езиковедските и оттам и етимологическите познания на Ивайло Атанасов са съмнителни, а изворовият материал от областта на кирилометодиевистиката на които се базират познанията му – обвити в мъгла. Една част може да е хърватска, друга старочещка, полска, полабска, словащка, а изворовият материал – пръснат по глаголически и кирилски кодекси из специалните фондове на целия славянски свят, както и диалектни реминесценции, и имена от времето на конституирането на новите национални езици – стандартизиран сърбо-хърватски, чещки и словащки именно именно на базата на горнеизброените източници по времето на славянското национално възраждане. Към втората четвърт на 19-ти век, българите, сърбите (покрай контактите им с Австрия, намирайки се на военна граница), да не говорим за руснаците, са ползували латинските имена на месеците. Хърватите са друга мпира, там нещата мен поне не са ми ясни, има си сърбо-хърватска филология, конституирането им като нация и стандартизирането на езика им по посока към сръбския е станало малко с клизма, щото хърватската корона много рано прави персонална уния с унгарската, а от там по-късно всичко минава към австрийската. Словенците пък остават извън този процес, въпреки че особени езикови причини няма. Освен ако не е апсолютно невещ, Ивайло Атанасов поне отчасти трябва да е чувал за тия работи ,те са христоматийни. Въобще, познанието на автора мирише на нафталин, а не на сериозна кирилометодиевистика. МХМ................. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, впрочем абе, и това ли утива в църковно-етнокалендара?
2
А, цъкнал ми минос, убидил се демек.... Нищо лично, г-н Атанасов. Невежеството Ви не е грях, а плод на ниското качество на убразованието което бълват Вузовете ни, предвид на това, че науката не се развива или просто не достига до по-широки кръгове преподаватели и студенти. Да не говориме за збърканата система на родното вишо убразование и назадничавостта на някои преподаватели, които живеят с категории от хиляда девестотин и балканската, макар, че тогаващните учени са великани в сравнение с днещния планктон. Хи хи хи хи хи хи хи хи хи хи хи хи хи хи!!!!
3
госпожа адолфина гордо пище "убразование". най -вероятно е доста келяво убразовани е на родната просвета.
4
госпожа адолфина гордо пище "убразование". най -вероятно е доста келяво убразовани е на родната просвета.
5
В трудовата ми книщка има пет години стащ в мангалско даскало, г-жа Адолфина остана на работа там след завърщване на убразованието си поради липца на по-добра възможност, но после утиде във ена фирма секлецарка но фирмата фалира правехме ремонти и други дейности и печелехме општествени поръчки при Цонев но като дойде Герб и край на нащите кражби, почнаха да краднат те, мамка им.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Трябва ли Елена Йончева да се оттегли от евролистата на БСП заради аферата с къщите за гости на семейството й?
Общо гласували: 4439
архив

- Тате, как е устроен мозъкът? - Остави ме на мира! - Айде, бе, тате, кажи ми… - Махай се, бе, не виждаш ли, че друго имам в главата...

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
1575
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Говорителят на Сотир Цацаров с горещи подробности за обвиненията срещу бившия зам.-министър Александър Манолев (ОБНОВЕНА)
x
Учени създадоха прозрачни човешки органи
x