Ето защо Божков поръчал ликвидиране на „Бюрото по защита“ - иска сваляне на охраната на свидетелите по делата му. Радев, Хаджи Тошко и Христо Иванов-Маджото изпълняват

АВТОРСКИ НОВИНИ

Ето защо Божков поръчал ликвидиране на „Бюрото по защита“ - иска сваляне на охраната на свидетелите по делата му. Радев, Хаджи Тошко и Христо Иванов-Маджото изпълняват

164379
на 06.05.2021
Ето защо Божков поръчал ликвидиране на „Бюрото по защита“ - иска сваляне на охраната на свидетелите по делата му. Радев, Хаджи Тошко и Христо Иванов-Маджото изпълняват
Автор:   ПИК

Истината за опитите за ликвидиране на „Бюрото по защита“ излезе наяве. Макар да изглежда, че атаките са насочени срещу главния прокурор, то оказва се, че е налице скрит мотив, свързан с най-богатия олигарх на Прехода – Васил Божков - Черепа.

препоръчано

Беглецът от Дубай, който има 19 обвинения, сред които такива за поръчителство на убийства, опити за убийства, рекет и изнасилвания, има най-голям интерес „Бюрото по защита“ да бъде ликвидирано в сегашния му вид. Така свидетели по част от разследванията срещу Черепа щели да бъдат лишени от защита от държавата.

Без да им се гарантира сигурност, свидетелите лесно можело да променят показанията си и така част от обвиненията срещу Божков да бъдат свалени. Атаката срещу „Бюрото по защита“ обаче показва и сложния механизъм от зависимости и интереси, с които най-богатият българин е оплел новото ОФ и очевидно близкия му Румен Радев. Президентът беше първият, който атакува статута на „Бюрото по защита“ като изненадващо на 11 март 2021 г. изпрати питане до Конституционния съд, чиято цел е прехвърлянето му към министъра на правосъдието. Ако КС се произнесе в очакваната от Радев посока, то в следващите месеци „Бюрото по защита“ би попаднало под негов контрол, тъй като Министерство на правосъдието ще се управлява от служебен министър, назначен с указ на държавния глава.

Съдържанието на мотивите, с които Румен Радев атакува статута на „Бюрото по защита“ ясно показва, че те са дело на юристи, с опит от недалечното мрачно комунистическо минало. Но понеже не е сигурно какво ще решат и кога ще се произнесат по искането на Радев конституционните съдии, Черепа изглежда е решил да се презастрахова, като включи в употреба две други структури, над които очевидно има влияние – партиите на Слави Трифонов и Христо Иванов-Маджото.

Преди седмица в деловодството на парламента бе внесен законопроект от името на Хаджи Тошко, целящ същото, което иска и президентът – ликвидиране на „Бюрото по защита“ в сегашния му вид и запращането му като отдел в правосъдното министерство. Задкулисният кукловод и неговите неуки изпълнители, обаче, дори не са си направили труда да променят мотивите. Защото законопроектът на „Има такъв народ“ напълно се припокрива с питането на Радев до КС. Ден по-късно и Христо Иванов – Маджото също побърза да се включи в отбора на Черепа и внесе втори проект за разформироването на „Бюрото по защита“. До момента, обаче, няма никакво движение по законопроектите, чието приемане би поставило под риск сигурността на свидетели по ключови дела срещу организираната престъпност.

Един от тези свидетели се оказва и участник в престъпна група за купуване на гласове, която властите разкриха след парламентарните избори на 4 април т.г. От прокуратурата лаконично съобщиха, че един от участниците се е съгласил да разкрие схемата, по която са набирани гласоподаватели, като, за да се гарантира живота и здравето му, на лицето е назначена охрана от „Бюрото по защита“.

Неофициално тогава се разбра, че разкритата схема е работила в полза на партията „Българско лято“ на беглеца в Дубай. Очевидно Черепа иска да се подсигури, че за предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да има свидетели, които да разкриват схемите му за заветните гласове, които да му гарантират преминаване на бариерата от 4%, за да се сдобие с бленувания депутатски имунитет. И макар с варварските си действия си срещу отделни държавни институции, кукловода Божков и бригадата му – Радев, Хаджи Тошко и Иванов – Маджото, да не постигат сериозни резултати, то поне разкриват своята обвързаност и сериозни зависимости.

Сподели:
Бомба x
6 признака, които показват, че с връзката ви е свършено 6 признака, които показват, че с връзката ви е свършено
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богатството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богатството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 164
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това