Ето защо не трябва да пиете кафе, когато сте болни

Бомба

Ето защо не трябва да пиете кафе, когато сте болни

7461
на 07.12.2021
Ето защо не трябва да пиете кафе, когато сте болни
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Ако сте фен на кафето, може да пиете тази любима ваша черна напитка поне веднъж дневно. Понякога обаче се чувствате отпаднали, болни, заразени с вирус или сте настинали, затова не е добре да приемате кафе през този период.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Ако вашата настинка е лека и изпитвате слаб дискомфорт, но не сте болни, тогава можете да си позволите чаша кафе. То даже може да подейства като стимулант и да повдигне настроението ви. Но ако настинката ви е по-тежка, кафето може да е противопоказно.

Според healthline.com, ако страдате от грип, приемът на кафе може да причини по-сериозни симптоми. Ефектът на кафето обикновено е диуретичен. Пиенето на много вода, когато сте болни, е от особено значение за ускоряването на оздравителния процес и засилване на работата на имунната система срещу инфекциите.

Доброто хидратиране на тялото му помага да преодолее различните видове инфекции по-бързо, като същевременно намалява увреждането на организма. Ако приемате големи количества кафе, когато сте болни, тялото ви ще се дехидратира допълнително, което затруднява оздравяването му. Кафето е най-добре да се избягва при повръщане и диария поради дехидратиращия му ефект, който може да влоши симптомите допълнително.

И така, безопасно ли е да пиете кафе, когато сте болни? Кафето по своята същност не е добро или лошо, трябва да го погледнем през собствената си призма и да разберем реакцията на тялото ни към кофеина.

Като цяло, ако човек няма хронични здравословни проблеми, чаша или две кафе на ден може да помогнат за подигане на тонуса. Тъй като кафето е стимулант, то може да помогне за борба с неразположението, свързано с грипа, но също така може да повлияе негативно на съня, ако се консумира в умерени количества, особено при хора със свръхчувствителност към кофеина.

Когато човек е болен, кортизолът му ще бъде повишен, тъй като тялото е в засилена реакция на стрес, за да се пребори с болестта. Освен това, когато сме болни и се възстановяваме, имаме нужда от адекватна непрекъсната почивка и сън. Тъй като кофеинът може да попречи на съня при някои хора, може би е най-добре да си направите почивка от приема на кафе през този период.

Също така кафето може да предизвика главоболие при някои хора и да доведе до стомашно разстройство, ако човек страда от гадене/разстроен стомах в резултат на заболяването си. Хората, които имат някои хронични здравословни състояния (включително сърдечни заболявания, киселинен рефлукс, мигренозни главоболия и колитна болест), са в повишено състояние на ежедневен стрес, изпитват проблеми със съня и като цяло трябва да избягват да пият кафе, когато са болни.

Освен това кофеинът може да попречи на някои лекарства, като блокира усвояването на лекарството или увеличава неговия ефект, което може да предизвика нежелани реакции. Лекарствата за щитовидната жлеза, антидепресантите, стимулантите и някои антибиотици или лекарства за астма могат да бъдат повлияни от кофеина, така че ще е нужно да се консултирате с вашия лекар или фармацевт, за да определите дали можете или не можете да пиете кафе по време на този период.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК