Ето истината за ваксините и как 5 млн. имунизирани спасяват 40 000 български живота

АВТОРСКИ НОВИНИ

Ето истината за ваксините и как 5 млн. имунизирани спасяват 40 000 български живота

511177
на 14.03.2021
Ето истината за ваксините и как 5 млн. имунизирани спасяват 40 000 български живота

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

При около и над 40% колебаещи се за ваксинация, българското правителство взе политическо решение да спре ваксинацията с АстраЗенека за няколко дни, поради починала жена скоро след ваксинирането. Този ход до голяма степен слага на пауза и целия процес по ваксинация, тъй като към момента нашата страна има най-големи количества именно от тази ваксина. Това се потвърди и на практика, когато няколко часа по-късно спря и записването във ваксинационния портал, а щом дори в редакцията на ПИК получихме обаждания и въпроси дали трябва да продължат ваксинациите, трудно можем да си представим колко съмнения и страхове са избуяли сред хората.

препоръчано

Подобно спиране обаче от мнозина медици и експерти бе определено като прибързано, тъй като няма медицинска обосновка. Вместо да се фокусират върху единичните случаи на странични ефекти, българското правителство трябва да се осланя напълно на медицинските клинични изпитания и да убеждава ежедневно българите в нещо много просто – при признати клинични изпитания с по над 20 000 души, дори най-лошата ваксина е по-добра от смъртоносен вирус като COVID-19.

Сметката е проста.

Ако се фокусираме само върху ваксината на АстраЗенека и то само върху академично публикуваното и утвърдено британско клично изследване* (а има и американски**, европейски, азиатски, и т.н.):

1.    Ваксината е тествана първоначално върху 11 636 души, от които 7458 във Великобритания и 4088 в Бразилия

2.    Ефективността при единия вид администриране на ваксина е над 90%

3.    Наблюдавани са 175 случая на странични ефекти и един смъртен случай в групата вече заразени

4.    Към края на изследването само три странични ефекта (възпаления) са хипотетично свързани с ваксината.

5.    Впоследствие два от тези казуса са анализирани като несвързани с ваксината.

Тук ще ни се смеят много статистици, математици и социолози, но дори да предположим, че тестовете върху тези 12 000 души са изпуснали някакъв сериозен страничен ефект и вероятността за такъв е именно 1: 12 000, то какво се получава:

1.    За да пребори вируса, България трябва да ваксинира около 5 000 000 души

2.    Ако ваксинираме всички с ваксината на АстраЗенека и по някакво почти невъзможно стечение на обстоятелствата е изпуснат сериозен страничен ефект при вероятност 1 : 12 000, то той ще се прояви при 400 българи

3.    Само за последните 4 дни са починали повече хора от ковид у нас. И е почти сигурно, че за следващите 4 дни ще починат отново над 400 души (за съжаление и да се молим на Бог чисто статистическата прогноза да не се оправдае).

4.    Вероятността да получите фатален инфаркт в България е около 50 пъти по-висока от това да получите сериозен страничен ефект дори в този сценарий.

Разбираме, че всеки починал човек, всеки човек със сериозен страничен ефект следствие на ваксина е индивидуална трагедия. Но подобни трагедии са част от нашия живот, в който неслучайно Бог ни изправя пред безброй изпитания. И ако искаме да преодолеем това с възможно най-малко човешки трагедии, болка, починали хора и продължаващ социален и икономически хаос, то българският народ и българското правителство трябва да направят всичко възможно масовото ваксиниране да продължи.

Защото от началото на епидемията досега са починали вече над 11 000 българи като при провалено ваксиниране (и чрез естествено преболедуване на 2/3 от населението) до края на епидемията ще загинат още близо 40 000, според проф. Кунчев от Института по математика и информатика към БАН.

Дори в статистически невероятния най-лош сценарий за ваксината на АстраЗенека, ако още утре ваксинираме с нея 5 милиона българи, то тежки странични ефекти хипотетично (да не кажем фантастично) ще има при 400.

Сами може да сравните числата.

40 000 починали към 400 със страничен ефкет.

Нека имаме разум.

Ваксинирайте се.

 

*Британското изследване може да се види на адрес: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32661-1/fulltext

**Според Американската национална медицинска библиотека, ваксината на АстраЗенека в Фаза 3 се тества в момента върху 32 459 участника при съотношение реална ваксина към плацебо 2:1.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 101
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК