Ето какво се случва в мозъка на мъжа, за да мисли нонстоп за секс

ШАРЕН СВЯТ

Ето какво се случва в мозъка на мъжа, за да мисли нонстоп за секс

16265
на 15.09.2020
Ето какво се случва в мозъка на мъжа, за да мисли нонстоп за секс
Автор:   ПИК

Учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, определят гена, който регулира мъжкото либидо, което дава възможност за нови лечения при мъже с намалено или твърде високо сексуално желание.

Новите резултати са публикувани в списание Endocrinology и авторите обясняват, че ключът към мъжкото сексуално желание лежи в преобразуването на тестостерон в естроген в мозъка от ензима ароматаза.

Генът, който кодира ароматазата, е познат като Cyp19a1 и се експресира както в мозъка, така и в тестисите. Имайки предвид, че кастрираните животни обикновено не проявяват сексуално поведение, дълго време учените смятат, че ароматазата в тестисите контролира мъжкото либидо и ролята на ензима в мозъка никога не е проучвана напълно.

Учените създават две линии генетично модифицирани мишки, при които изобщо липсва генът Cyp19a1 и съответно няма производство на ароматаза нито в мозъка, нито в тестисите, а при другите генът липсва само в мозъчната тъкан.

Когато са поставени в клетки с женски в овулация, мъжките без ароматаза изобщо не опитват да се чифтосват с тях, докато онези, на които ензимът липсва само в мозъка, опитват чифтосване два пъти по-рядко от обикновените мишки. Тези резултати предполагат, че преобразуването на тестостерон в естроген в мозъка наистина играе роля в регулирането на сексуалното желание.

Авторът на изследването Сердар Булун (Serdar Bulun) коментира това наблюдение: "За пръв път показахме, че превръщането на тестостерон в естроген в мозъка е критично, за да се поддържа пълната сексуална активност на мъжките. Ароматазата води този процес."

Учените твърдят, че това изследване може да помогне за провеждането на нови целеви терапии при мъже с необичайно ниско или твърде високо сексуално желание.

Настоящите лечения на разстройства на сексуалното желание влияят на производството на ароматаза в цялото тяло, но са свързани с многобройни странични ефекти. Учените смятат, че прицелвайки се само в ароматазната активност в мозъка, тези нежелани ефекти могат да бъдат елиминирани.

препоръчано
Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 240
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това