Ето какъв трик да използвате, за да не ви се напукат великденските яйца при варене
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Още от край време нашите баби и дядовци са спазвали един конкретен обичай – първото яйце, което е снесено в полога на Великден, се боядисва в червен цвят. Именно с него се изписва кръст по челата на децата.
Яйцето се вари и боядисва отделно от останалите.
То заема мястото на миналогодишното яйце, поставено пред иконата на Богородица, за да носи късмет и щастие на цялото семейство. Ето и какво споделят нашите баби за правилното варене и боядисване на великденските яйца:
• Яйцата трябва да са чисти и здрави; Ако искате тоновете да се получат по-светли, трябва да заложите на бели яйца. Ако искате да се получат по-наситени, заложете на тъмни яйца.
• 3 часа на стайна температура; За да не се счупят яйцата по време на варене, те трябва да престоят на стайна температура за минимум 3 часа. 10 трика за варене на великденските яйца.
• Почистване с оцет; Препоръчително е яйцата да се измият и почистят под течаща вода. След това се подсушават и бършат с мека кърпа, предварително напоена в оцет.
• Сложете мека кърпа на дъното на тенджерата; Това е едно от най-важните неща, които трябва да спазите, когато варите великденските яйца. На дъното на тенджерата поставете мека памучна кърпа и започнете да подреждате яйцата върху нея. 7 полезни съвета за перфектното великденско яйце Великден е съвсем близо.
• Водата трябва да е 2 пръста над яйцата;
• Поръсете ги със сол; Бабите на село задължително правят това, защото по-късно яйцата се белят много лесно и белтъкът не остава по черупките.
• Метална лъжица, поставена хоризонтално; Това е един от онези трикове, които всяка баба на село знае и си служи с него. Металът поема излишната топлина и така яйцата не се пукат по време на варене.
• Варене на бавен огън за 10 – 12 минути. Желателно е яйцата да се варят на бавен огън за около 12 минути. Ако спазвате всичко това, вероятността нито едно великденско яйце да не ви се пукне е много голяма!