Вход
София
Времето в София 7 o C

ЕТО КАК ПАДНА МОНИТОРИНГЪТ! За първи път: Как Прокопиев и министри откраднаха 90 млн. от EVN. Големият удар на прокурорите (СХЕМА)

ЕТО КАК ПАДНА МОНИТОРИНГЪТ! За първи път: Как Прокопиев и министри откраднаха 90 млн. от EVN. Големият удар на прокурорите (СХЕМА)

на 23.10.2019
56182
18
ЕТО КАК ПАДНА МОНИТОРИНГЪТ! За първи път: Как Прокопиев и министри откраднаха 90 млн. от EVN. Големият удар на прокурорите (СХЕМА)
23.10.2019
18
56182

Някога Бенджамин Франклин е казал, че на този свят няма нищо сигурно, освен смъртта и данъците. Смея да добавя и нещо трето – престъпността, която става все по-изобретателна и сложна.

С 300 години закъснение модерна България също взе пример от кориферите на американските финансови схеми и роди доктор Ружа с нейния OneCoin и групата Прокопиев - Трайков - Дянков с тяхната борсова манипулация при приватизацията на държавния дял в EVN България.

ПИК успя да анализира изключително сложното престъпление и днес сме първата българска медия, която ви представя цялата разплетена схема. В която са замесени голяма транснационална корпорация, български бизнесмен с проблемен холдинг, един вицепремиер и министър на финансите и един ресорен министър, който оглавява мегаминистерство, обединяващо икономиката, енергетиката и туризма.

Годината 2010 е кризисна и тежка за икономиката. Налице е трудно възстановяване след удара от 2008 - 2009 г. и необходимост от непопулярни реформи.

Е, за едни реформи, за други начин да изчистят собствените си проблеми и да установят монополно положение.

По това време Симеон Дянков, в качеството си на заместник министър-председател и министър на финансите, предлага да бъдат приватизирани миноритарните дялове на държавата, които тя има в електроразпределителните дружества, чрез продажба на Българската фондова борса. Това са 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение” и “ЕВН България Електроснабдяване”.

Интерес от придобиване на монополно положение имат и от австрийската EVN AG, които систематически и последователно преследват инвестиционна цел от 100 процента контрол върху българските дружества и отписването им от публичния регистър. Те много добре разбират, че това може да стане чрез еднократен ход на Българската фондова борса, който да им осигури над 95 процента контрол. Знаят също така, че ако не декларират открито намеренията си за участие в аукциона, то средната цена на акциите ще падне, тъй като това ще доведе до загуба на интерес на интерес от останалите инвеститори.

В крайна сметка какви биха били тези акции, които дори компанията-майка не иска да купи? Джънк, както казват на Уолстрийт, токсични, боклук...EVN AG са осъзнавали, че поведението им трябва да бъде скрито, дори заблуждаващо.

През 2010 г. Симеон Дянков декларира няколко пъти своите предпочитания за инвестиционен посредник спрямо фирмата „Булброкърс“. Към това не възразява и Трайчо Трайков. И как би могъл да възрази, когато „Булброкърс“ е собственост на Иво Прокопиев – крупния финансов и медиен олигарх, предложил на Бойко Борисов за министри Трайков и Дянков, опитал да вреди своята лична приятелка Димана Ранкова в управителния съвет на БНБ и след редица скандали и активно лобиране от Симеон Дянков, успял да я имплантира за зам-председател на КФН, надзираващ инвестиционната дейност (и неговия личен посредник – „Булброкърс“).

Дянков едностранно налага критериите за избор на посредник и дава устно разпореждане на кого точно да бъде възложено изготвянето на приватизационна оценка за предстоящата сделка. Това е именно „Булброкърс“.

Защо точно „Булброкърс“? Оказва се, че в периода 2010 - 2011 г. вицепремирът и финансов министър Дянков е имал множество лични срещи с Иво Прокопиев, който се явява представляващ групата „Алфа финанс холдинг“ и член на Съвета на директорите. „Булброкърс“ е част от групата на „Алфа финанс холдинг“. В случая не само, че е удовлетворено предпочитанието на Прокопиев, което ще донесе финансови облаги на дружество, а той също така дава съвети и разяснения как да бъде извършена приватизацията на част от един стратегически отрасъл, който е от значение за националната сигурност на страната.

Трайчо Трайков в качеството си на министър на енергетиката, икономиката и туризма взема протоколно решение за разрешаване на разпоредителни сделки с дълготрайни финансови активи на дружеството, което следва да се приватизира. На борсата трябва да излязат общо 51 612 акции на „ЕВН Електропразеделние“ и след продажбата им средствата да постъпят по сметките на Държавната консолидационна компания, която е създадена в хода на антикризисната програма, за да управлява средствата от приватизираните предприятия.

Интересна подробност е, че 99,97 процента от средствата на компанията се съхраняват не къде другаде, а в КТБ – банката на Цветан Василев.

Излизането на акциите на фондовата борса започва на 21.12. 2011 г., в самия край на календарната година и непосредствено преди коледните и новогодишните празници. Намиращата се в конфликт на интереси „Булброкърс“ се явява инвестиционен посредник едновременно на EVN AG и Република България.

Което е абсурдно – от една страна EVN AG възлага на „Булброкърс“ да осигури най-ниска цена за изкупуване на акциите, а от друга българската държава като продавач има интерес да се постигне най-висока цена за продажба на същите акции.

Разбира се, в заложената от Иво Прокопиев сметка интересът на българската държава и данъкоплатци изобщо не стои на дневен ред.

„Булброкърс“ обслужват интереса на EVN AG и прилагат специализирана схема за манипулиране на поръчките. Схемаджийските действия на прокопиевия посредник са изключително рафинирани, сложни и мащабни – умишлен анализ, който занижава стойността на акциите, укриване на информация за участието на мажоритаря EVN AG в търга, която трябва да бъде предварително обявена, манипулиране на пазара и поръчките, и други.

Резултатът е финансова щета за държавата от над 90 милиона лева – а по наши изчисления, близо 200 милиона лева, ако цялата информация за интереса от EVN AG е била достъпна за останалите наддаващи потенциални инвеститори!

„Булброкърс“ премълчават вътрешната информация за интереса на мажоритаря EVN AG дори на проведеното задължително „роуд шоу“ в Лондон, където чисто формално и по пародиен начин на български език се представя инвестиционната възможност за закупуване на миноритарните дялове на държавата в EVN България. В инвестиционния проспект напълно липсва какъвто и да било намек, че EVN AG участва в сделката и е готова да наддава.

„Мачът“ е свирен на 21.11. 2011 г., когато Гералд Рейдингер, пълномощник на австрийците, изкупува миноритарния дял на държавата в EVN България през самия Булброкърс!

Резултатът е, че при приложения модел на ветрило при лимитирани поръчки и гореописаните действия, на ниска цена и при огромна щета за обществения интерес се извърша приватизацията на дружеството.

Трайко Трайков не изпълнява задълъженията си като министър. Той не е координира и ръководи държавната политика в енергетиката с цел печалба. Не са предприети никакви действия по контрол по изпълнението на приватизацията.

Обвинението, което българската прокуратура предявява на списъка от лица, включващи Трайков, Дянков и Прокопиев, по сигнал на председателя на КФН Стоян Мавродиев, може да се нарече историческо по своя характер.

Финансовата схема за десетки милиони левове представлява изключително сложен механизъм на корпоративна престъпност, към който има и престъпления по служба на лица, заемащи висши публични длъжности.

Сложността на необходимите експертизи, съставянето на обвинителен акт, многостранността на процеса и неговата техническа и правна сложност представлява сериозно, дори безпрецедентно изпитание в модерната ни история. КФН под ръководството на Стоян Мавродиев пък е първият български финансов регулатор, който успява да разбие подобна корпоративна престъпна схема, надхвърляща границите на България – за което получава нужното уважение и съдействие от американската Securities and exchange commission, британската FSA, и останалите световни финансови регулатори.

Идва моментът обаче да се запитаме дали подсъдимият Иво Прокопиев няма да „хвърли под влака“ другите подсъдими от „Булброкърс“ Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, за да спаси собствената си кожа от държавното обвинение?

Дали е възможно тримата „лейтенанти“ да получат поне 10 години ефективни присъди „на топло“, но „мозъкът“ на престъпната група Иво Прокопиев да се измъкне, замисляйки следващата си безскрупулна схема също на топло, но в гръцката си хасиенда с топлеща сърцето гледка към Средиземно море.

Сподели:
Напиши коментар »
(18)
1
Гарантирано - от Борисов, Пеевски и Цацаров, Застраховано - от ЗД „Олимпик", регистрирано в Кипър, Охранявано - от „Аркус Сигурност" с консултант Митю Очите, Банкови гаранции - от КТБ, Медийно осигуряване и свобода на словото - от ТВ7, BiT, Канал 3 и „Беновска пита“, Кетъринг - от Живко Маринов Суджука, Енергийно обезпечаване – от Ахмед Доган чрез ТЕЦ „Варна“, бат Сали и Гинка от Пазарджик, Хапчета евтини и бензин евтин – от Светлана Александровна, рускиня, съпруга на г-н Марешки, Редене на павета – от Фандъкова чрез строителна фирма „Джи Пи груп“ AД (контролирана от Валентин Златев), Намазване на ските и пускане по пистата - Марк Жирардели, „собственик“ на „Юлен“, Разораване на дюни, изсичане на гори и бетониране на плажове – от кметовете на ГЕРБ, Дългосрочно безплатно настаняване в луксозни 180 кв.м. апартаменти – от министър Горанов, Опрощаване на неустойки по обществени поръчки – от „Ало, Банов съм“, Продаване на „Царски конюшни“ за без пари – от областния управител на ГЕРБ, Назначаване на преводачката на др. Тодор Живков, отявлена комунистка, крадла и лъжкиня (Елена Поптодорова) за посланичка в САЩ (2010 г.-2016 г.) – от Бойко Борисов, Купуване на суперлукс апартаменти, мезонети и тризонети 200-300 кв. м. в центъра на София с отлично разположение и огромни тераси с парни сауни и джакузита и то на цени в пъти по-ниски от пазарните – от Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Пламен Георгиев, шеф на Комисията за борба срещу корупцията.
2
За марша питам.По колко ще плащате? Да си направя сметка дали си заслужава да идвам.Тоя избор ви е много важен и трябва да развържат кесията.150 ЛЕВА НА РЪКА И СЪМ ТАМ....
3
Не се радвайте плазмодий, защото Кьовеши тепърва ще ви "заръфа" и няма да ви се размине. Ако си въобразявате че след като паднете от власт, ще доживеете старините си някъде далеч извън България в лукс и охолство . . .много се лъжете !?
4
Мониторингът отпадна, но правосъдието и корупцията в България - НИКОГА НЯМА да отпаднат. И това го знае всяко хлапе. Стига хвалби и надувки, че ставате смешни. Ама то не е смешно. То е СРАМНО да си на дъното на всякакви класации. Ти го плюеш, тo мисли, че дъжд вали.
5
Съкратеното производство отпада само за умишлените убийци. ГЕРБ остави съкратеното производство за всички останали престъпници - педофили, изнасилвачи, нанесли тежки телесни повреди, крадци и всякаква друга измет. ++ „След 10-15 години ще е много скъп лукс това гориво", коментира Борисов въглищните централи, за да оправдае втора атомна, която ще е много полезна за здравето и с много евтин ток – държавно гарантирана изкупна цена само от 0,20 лв./kWh без ДДС. А и всеки ще иска хранилището за отработеното ядрено гориво да е до неговия град, защото това ще допринесе много за екологията а и ще е доста престижно. „Ние сме в Европа. Човешкото здраве е на първо място.“, заяви г-н Борисов.
6
еххx pik големи сте главанаци
7
През прозореца в този момент долитат бурните ритми на българско хоро. Семейство се лепва на перваза.Бащата се заслушва и след миг скача от дивана, изпаднал в еуфория: Свалили са мониторинга на ЕС и няма повече да ни критикуват за корупцията и беззаконията. Край на мониторинговото робство! Е, сега вече ще станем като Швейцария. А на улицата - о, чудо! От блоковете се изсипват щастливи хора, прегръщат се, плачат и се хващат на кръшното хоро, извило се като смок в междублоковите пространства, незастроени кой знае защо. Хорото водят напети политици, с грейнали лица. Веят се знамена. Мамо, мамо, я ги виж! – рипва детето. – Що е? – Идат, погледни ги. С пушки, с саби... – Що стоиш? Скоро, чедо, поздрави ги! Тях ги бог прати насам, да помагат, чедо, нам. Звуците на веселото хоро се извисяват над блоковете, оттам над околовръстния, гори и планини и се понасят над Родината. Някъде на „Дондуков“ един мъж изтрива гореща сълза, търкулнала се по обветреното му лице. Някъде, още по-далеч, магистрални труженици и труженички спират работа за миг отмора, избърсват с ръкав потта от челата и се прекръстват, вперили взор в небето: Мониторингът падна! 21 октомври – новият Трети! (март) 21 октомври – новият Девети! 21 октомври – новият Десети!
8
Нарисувайте и схемата на Потника от Варна. Вярно, кражбата е„само” 50 – 60 милиона, но това е само от един булевард. А ако се разровят и другите обществени поръчки...
9
Аман от злобари, вечно плюещи и хапещи, такива дето сутрин мразят целия свят, а след обяд мразят себе си. Това за мониторинга си е голям успех за който правителството свърши огромна работа. А такива мошенници и крадци, като горе описаните, които ще лежат на топло плюят и хапят като за последно. Ето заради това, че държавата се бори срещу тези и подобните им, че вкара в затвора разни съмнително забогатели „бизнесмени„ и нечии спонсори, заради това, че спря много много кранчета и въведе някакъв ред, ще бъде премахнат този мониторинг. Държавата си върви напред, а вие плювачи внимавайте, да не се задавите в соствената си отрова
10
Мониторинга е отменен и заменен с директни спирания на европатите. Тиквопитека лъже както винаги и изопачава действителната ситуация. С отмяната на мониторинга не се губи време за докладите, а ще има директно решение за спиране на определени плащания от ЕС, които биват крадени и използване за други цели. Батко си лъже както винаги, само и само наивниците да му се вържат. Има ли още такива? А и Киьовеши вече е назначена, така че Питека да не се радва!
11
Абе тъпани не разбрахте ли че прокуратура ,икономика, милиция ,парите са в червените мекерета и няма да има затвор за никооооой
12
не знам али дори плиткоумните Ви читатели могат да са толкова глупави, че да се подведат от тази глупост. ПРИ ЗАКРИТ АУКЦИОН КОЙТО ДАДЕ ПО-ВИСОКА ЦЕНА ВЗИМА АКЦИИТЕ. ТОЧКА. ПРОСТО ЕВН СА ДАЛИ НАЙ-ВИСОКА. И сега по-важното: Брокера (дали Булброерс или друг) само нанася поръзката на купувача да купи в системата на ФОНДОВАТА БОРСА (ДЪРЖАВАТА). Така, че няма манипулация Драги ми клети авторе. И още нещо: държавата продава по СЪЩИЯ НАЧИН дяловете и в ЧЕЗ и В ЕНЕРГО ПРО ... само, че понеже там купувачи са ТИМ, не виждате проблем. И Маврудиев не вижда. Глуп.ци сте и вие и тези дето Ви вярват
13
Благодарение на кой са богати богатите? Какво са парите без хората?
14
Прокопито и всички костоваци в затвора! Заедно с малоумните им слаботокови тролци които до един са хомобандити!
16
Стана ясно едно : България има само един държавник - Борисов , който е наобиколен от цяла орда пинчери , лаещи , квичащи, лигавещи се, мрънкащи , пърдящи , повръщащи .... Понеже виждат, че не могат досри да стигнат до крачола на Борисов , подскачат безпомощно и цапат с диарията си жълтите плочки в София. Българите вече не са стадото от времето на соца !!! Виждат и мислят , жалки другаре ! Така че , по-добре ближете , другари , ближете подметките на държавника Борисов ! Само така можете да се доближите до авторитета му !
17
Пете, пиши за един друг тъпанар , който е дръпнал много пари от КТБ. Познаваш го, до теб е. Подавам ти жокер: Иван Гешев като наблюдаващ прокурор по делото за КТБ не забелязва няколкото милиона евро постъпили по сметките на Heдялко Heдялков Йopдaнoв от офшорните фирми на Цветан Василев. Преводите са правени през есента на 2009 г. Според документите Heдялков е получил първо 4 249 000 евро от американската офшорка „Ингpeй Xoлдингc”, която е собственост на Цветан Василев, чрез подставени лица.. Основанието за превода е продажба на някакви дялове. След това издателят на сайта ПИК е върнал 2,5 млн. евро на каса, а част от тези пари са отишли по сметките на друга офшорка „Гpeй Блok” LTD. През лятото на 2015 година Heдялков е заподозрян за пране на пари и за съучастник на Цветан Василев. Разпитан е от следовател. При разпита Heдялков твърди , че не познава и не е виждал Цветан Василев. Признава , че преди фалита на банката има три сметки на негово име. Първия депозит – 1 750 000 евро. Вторият депозит – 1 898 750 евро и третият депозит – 3 596 457 евро, които са открити след 2009 г. Договорени са лихви от 8.5 % до 9.5 %, но не си спомня точно с кой ги е договорил. Тези пари според разпитвания са изтеглени дни преди фалита на банката. По сметките на Heдялков остават 800 000 лева. Фонда за гарантиране на влоговете му изплаща 200 000 лева, а останалите 600 000 лева вложителят Heдялко загубва. Най долу в протокола за разпита четем: „ Протоколът прочетох лично и удостоверявам с подписа си, че показанията ми са записани правилно”. Подпис. Иван Гешев „пропуска” да забележи тези пари – общо 7 245 207 евро ( 14, 5 млн.лв) и днес Heдялков е готов да прави митинги в негова защита ден и нощ. Защото ако за главен прокурор бъде избран друг свършено e със съдружника на Цветан Василев.
18
не ни трябва шенген , по голяма мизерия ще настане левовете в евро хляб 1 .30 лв става 1.30 евр а заплатите остават същите
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 18054
архив

- Жена ти защо реши да стане зъболекарка? - Ами, харесва й когато мъжете я гледат със зяпнала уста и изцъклени очи.

 
няма нови новини
Днес: 56
hot
най-четени новини в момента
сега
3198
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов отсече: Директорите на болниците, замесени със смъртта на детето, да се отстранят незабавно
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп - Скорпионите да не чакат пари, съдбата е с Козирозите
x