Вход
София
Времето в София 22 o C

ЕТО КАК ПАДНА МОНИТОРИНГЪТ! За първи път: Как Прокопиев и министри откраднаха 90 млн. от EVN. Големият удар на прокурорите (СХЕМА)

ЕТО КАК ПАДНА МОНИТОРИНГЪТ! За първи път: Как Прокопиев и министри откраднаха 90 млн. от EVN. Големият удар на прокурорите (СХЕМА)

на 23.10.2019
59020
18
ЕТО КАК ПАДНА МОНИТОРИНГЪТ! За първи път: Как Прокопиев и министри откраднаха 90 млн. от EVN. Големият удар на прокурорите (СХЕМА)
23.10.2019
18
59020

Някога Бенджамин Франклин е казал, че на този свят няма нищо сигурно, освен смъртта и данъците. Смея да добавя и нещо трето – престъпността, която става все по-изобретателна и сложна.

С 300 години закъснение модерна България също взе пример от кориферите на американските финансови схеми и роди доктор Ружа с нейния OneCoin и групата Прокопиев - Трайков - Дянков с тяхната борсова манипулация при приватизацията на държавния дял в EVN България.

ПИК успя да анализира изключително сложното престъпление и днес сме първата българска медия, която ви представя цялата разплетена схема. В която са замесени голяма транснационална корпорация, български бизнесмен с проблемен холдинг, един вицепремиер и министър на финансите и един ресорен министър, който оглавява мегаминистерство, обединяващо икономиката, енергетиката и туризма.

Годината 2010 е кризисна и тежка за икономиката. Налице е трудно възстановяване след удара от 2008 - 2009 г. и необходимост от непопулярни реформи.

Е, за едни реформи, за други начин да изчистят собствените си проблеми и да установят монополно положение.

По това време Симеон Дянков, в качеството си на заместник министър-председател и министър на финансите, предлага да бъдат приватизирани миноритарните дялове на държавата, които тя има в електроразпределителните дружества, чрез продажба на Българската фондова борса. Това са 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение” и “ЕВН България Електроснабдяване”.

Интерес от придобиване на монополно положение имат и от австрийската EVN AG, които систематически и последователно преследват инвестиционна цел от 100 процента контрол върху българските дружества и отписването им от публичния регистър. Те много добре разбират, че това може да стане чрез еднократен ход на Българската фондова борса, който да им осигури над 95 процента контрол. Знаят също така, че ако не декларират открито намеренията си за участие в аукциона, то средната цена на акциите ще падне, тъй като това ще доведе до загуба на интерес на интерес от останалите инвеститори.

В крайна сметка какви биха били тези акции, които дори компанията-майка не иска да купи? Джънк, както казват на Уолстрийт, токсични, боклук...EVN AG са осъзнавали, че поведението им трябва да бъде скрито, дори заблуждаващо.

През 2010 г. Симеон Дянков декларира няколко пъти своите предпочитания за инвестиционен посредник спрямо фирмата „Булброкърс“. Към това не възразява и Трайчо Трайков. И как би могъл да възрази, когато „Булброкърс“ е собственост на Иво Прокопиев – крупния финансов и медиен олигарх, предложил на Бойко Борисов за министри Трайков и Дянков, опитал да вреди своята лична приятелка Димана Ранкова в управителния съвет на БНБ и след редица скандали и активно лобиране от Симеон Дянков, успял да я имплантира за зам-председател на КФН, надзираващ инвестиционната дейност (и неговия личен посредник – „Булброкърс“).

Дянков едностранно налага критериите за избор на посредник и дава устно разпореждане на кого точно да бъде възложено изготвянето на приватизационна оценка за предстоящата сделка. Това е именно „Булброкърс“.

Защо точно „Булброкърс“? Оказва се, че в периода 2010 - 2011 г. вицепремирът и финансов министър Дянков е имал множество лични срещи с Иво Прокопиев, който се явява представляващ групата „Алфа финанс холдинг“ и член на Съвета на директорите. „Булброкърс“ е част от групата на „Алфа финанс холдинг“. В случая не само, че е удовлетворено предпочитанието на Прокопиев, което ще донесе финансови облаги на дружество, а той също така дава съвети и разяснения как да бъде извършена приватизацията на част от един стратегически отрасъл, който е от значение за националната сигурност на страната.

Трайчо Трайков в качеството си на министър на енергетиката, икономиката и туризма взема протоколно решение за разрешаване на разпоредителни сделки с дълготрайни финансови активи на дружеството, което следва да се приватизира. На борсата трябва да излязат общо 51 612 акции на „ЕВН Електропразеделние“ и след продажбата им средствата да постъпят по сметките на Държавната консолидационна компания, която е създадена в хода на антикризисната програма, за да управлява средствата от приватизираните предприятия.

Интересна подробност е, че 99,97 процента от средствата на компанията се съхраняват не къде другаде, а в КТБ – банката на Цветан Василев.

Излизането на акциите на фондовата борса започва на 21.12. 2011 г., в самия край на календарната година и непосредствено преди коледните и новогодишните празници. Намиращата се в конфликт на интереси „Булброкърс“ се явява инвестиционен посредник едновременно на EVN AG и Република България.

Което е абсурдно – от една страна EVN AG възлага на „Булброкърс“ да осигури най-ниска цена за изкупуване на акциите, а от друга българската държава като продавач има интерес да се постигне най-висока цена за продажба на същите акции.

Разбира се, в заложената от Иво Прокопиев сметка интересът на българската държава и данъкоплатци изобщо не стои на дневен ред.

„Булброкърс“ обслужват интереса на EVN AG и прилагат специализирана схема за манипулиране на поръчките. Схемаджийските действия на прокопиевия посредник са изключително рафинирани, сложни и мащабни – умишлен анализ, който занижава стойността на акциите, укриване на информация за участието на мажоритаря EVN AG в търга, която трябва да бъде предварително обявена, манипулиране на пазара и поръчките, и други.

Резултатът е финансова щета за държавата от над 90 милиона лева – а по наши изчисления, близо 200 милиона лева, ако цялата информация за интереса от EVN AG е била достъпна за останалите наддаващи потенциални инвеститори!

„Булброкърс“ премълчават вътрешната информация за интереса на мажоритаря EVN AG дори на проведеното задължително „роуд шоу“ в Лондон, където чисто формално и по пародиен начин на български език се представя инвестиционната възможност за закупуване на миноритарните дялове на държавата в EVN България. В инвестиционния проспект напълно липсва какъвто и да било намек, че EVN AG участва в сделката и е готова да наддава.

„Мачът“ е свирен на 21.11. 2011 г., когато Гералд Рейдингер, пълномощник на австрийците, изкупува миноритарния дял на държавата в EVN България през самия Булброкърс!

Резултатът е, че при приложения модел на ветрило при лимитирани поръчки и гореописаните действия, на ниска цена и при огромна щета за обществения интерес се извърша приватизацията на дружеството.

Трайко Трайков не изпълнява задълъженията си като министър. Той не е координира и ръководи държавната политика в енергетиката с цел печалба. Не са предприети никакви действия по контрол по изпълнението на приватизацията.

Обвинението, което българската прокуратура предявява на списъка от лица, включващи Трайков, Дянков и Прокопиев, по сигнал на председателя на КФН Стоян Мавродиев, може да се нарече историческо по своя характер.

Финансовата схема за десетки милиони левове представлява изключително сложен механизъм на корпоративна престъпност, към който има и престъпления по служба на лица, заемащи висши публични длъжности.

Сложността на необходимите експертизи, съставянето на обвинителен акт, многостранността на процеса и неговата техническа и правна сложност представлява сериозно, дори безпрецедентно изпитание в модерната ни история. КФН под ръководството на Стоян Мавродиев пък е първият български финансов регулатор, който успява да разбие подобна корпоративна престъпна схема, надхвърляща границите на България – за което получава нужното уважение и съдействие от американската Securities and exchange commission, британската FSA, и останалите световни финансови регулатори.

Идва моментът обаче да се запитаме дали подсъдимият Иво Прокопиев няма да „хвърли под влака“ другите подсъдими от „Булброкърс“ Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, за да спаси собствената си кожа от държавното обвинение?

Дали е възможно тримата „лейтенанти“ да получат поне 10 години ефективни присъди „на топло“, но „мозъкът“ на престъпната група Иво Прокопиев да се измъкне, замисляйки следващата си безскрупулна схема също на топло, но в гръцката си хасиенда с топлеща сърцето гледка към Средиземно море.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9410
архив

Учителката пита ученик:
- Иванчо, защо вчера не беше на училище?
- Имахме ново попълнение в семейството.
- Така ли?! Брат или сестра?
- Не-е, майка ми най-после се омъжи.

няма нови новини
Днес: 299
hot
най-четени новини в момента
сега
3311
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Топ експертът Боян Чуков проговори за кроежите на Корнелия Нинова в БСП и разцеплението на столетницата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Как да се предпазите от заразяване в мола
x