Вход
София
Времето в София 28 o C

Ето как ще се случи революцията 5G

Ето как ще се случи революцията 5G

на 13.11.2019
35622
12
Ето как ще се случи революцията 5G
Автор: ПИК
13.11.2019
12
35622

Начините, по които общуваме, се промениха драстично през последните години. Измислени са много нови комуникационни системи, включително масово използваните интернет и мобилни телефони. Докато методите, чрез които комуникираме, се променят все по-бързо, при първичните системи, използвани за тяхното управление, не се наблюдават толкова чести промени.

Да вземем за пример телефонните услуги. Цялостната структура на мрежите за мобилни телефони се промени само няколко пъти за последните години. Въпреки това всяка интеракция идва със своите големи промени. 5G е следващият голям напредък в комуникационните технологии и отново е настроен да трансформира начина, по който общуваме.

Как 5G може да промени познатата комуникация?

Значително по-високите скорости на достъп осигуряват практически моментална и надеждна връзка между две страни. Следващото поколение мобилен интернет – пето, обещава възможност за много по-бързо сваляне и споделяне на данни, по-широко покритие и по-стабилни връзки. Всичко това ще се случи благодарение на подобрението на радиочестотния спектър и възможността много повече устройства да имат достъп до мобилен интернет по едно и също време. Светът става все по-мобилен, а данните, с които се борави – все повече. Съществуващите вече радиочестотни ленти се претоварват, което води до повреда в експлоатацията, особено когато много потребители се опитват да имат достъп до онлайн мобилни услуги едновременно. 5G е много по-добър при работа с хиляди устройства едновременно и така незабавната комуникация става възможна.

Скоростта на комуникациите играе голяма роля за тяхното качество. Въпреки че устройствата и мрежите стават по-бързи, все още се забелязва забавяне във времето, необходимо за изпращане и получаване на данни, особено ако те са по-големи от към обем. В много случаи това изоставане прави комуникацията некачествена и по-забавена. Когато 5G мрежите бъдат интегрирани изцяло, скоростта, с която можем да изпращаме информация, ще се увеличи драстично.

Едно от основните предимства на 5G е възможността да изпраща информация по-бързо с по-ниска латентност. Закъснението е мярка за отзивчивост, а по-ниските нива на латентност означават, че можем да взаимодействаме с информацията по-скоро. По този начин данните, които получаваме през 5G мрежите, ще могат да бъдат анализирани по-бързо. Времето за реакция също се ускорява, а това води и до по-голяма свързаност.

Хората главно комуникират устно по телефона или в текстова форма чрез съобщения и имейли. Това обаче не са единствените начини за комуникация. В много случаи устройствата, които могат да комуникират чрез мрежи, са ограничени – на тези устройства им липсват някои ключови възможности, тъй като настоящите мрежи имат ограничен капацитет. С 5G мрежата това може да се промени. Бизнес партньорите например могат да се възползват от 5G, за да останат свързани, където и да се намират.

Въпреки че Wi-Fi е широко разпространен, той не е навсякъде и може да има ограничена производителност на някои места. Достъпът до 5G мрежа означава, че всяко устройство, което предоставя телефонна услуга, може да се свърже със защитена връзка, което води и до по-висок капацитет на качество. Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват мрежите, е ограничението на капацитета в сравнение с броя на използваните устройства. 4G мрежите вече имат проблеми поради това ограничение, но 5G мрежите вероятно няма да имат този проблем дълго време, тъй като имат много по-голям капацитет от традиционните мрежи.

Сподели:
свързани новини
Освобождават честоти за 5G мрежи Освобождават честоти за 5G мрежи
Освобождава се радиочестотен спектър за стартиране...
на 11.09.2019
Последни новини
Най-важното
преди 47 минути
Бум на тотомилионери
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 6845
архив

Богаташ на операционната маса се моли на хирурга: - Моля те, докторе, само да ме спасиш, ще ти платя колкото кажеш пари, ще те позлатя! Докторът: - Ти сега ми дай парите, че колко съм ги чувал тези... Помогнеш му, спасиш го, а той после лежи в ковчега и се прави, че не те познава.

няма нови новини
Днес: 185
hot
най-четени новини в момента
сега
4156
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов разкри мощен скандал с документ: НСО на Радев иска военни кораби да пазят Доган (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ЧУДО: Камък в Рила „плаче“ с лечебна вода
x