Ето кога идва пикът на Ковид у нас

Здраве

Ето кога идва пикът на Ковид у нас

34686
преди 4 часа
Ето кога идва пикът на Ковид у нас
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Увеличават се случаите на заболели с ковид в Пловдивдска област, отчитат лекари от региона. Прогнозата е, че пикът на новата вълна ще настъпи в следващите месеци. На този фон кампанията за имунизиране срещу коронавируса започна по-рано. Въпреки че при сегашните варианти неразположението трае само няколко дни, медиците призовават да не се подценяват симптомите, защото всяко преболедуване активира и усложнява хроничните заболявания.

препоръчано

Скок на случаите на заболели от COVID-19 забелязват през последните седмици личните лекари. Официалната статистика е неточна, тъй като масово заразените не се изследват в лаборатории, а правят само домашни тестове.

"Това, което е характерното, че протича от 3 до 5 дни, но оплакванията са сравнително тежки. Болките в гърлото са силни, главоболието също – за три-четири дни човек е отпаднал", каза Костадин Стоилов – общопрактикуващ лекар пред БНТ.

Самоконтролът сред пациентите е занижен и заради отпадането на карантината. Нарастващият брой заболели наложи тази година кампанията за безплатно ваксиниране срещу ковид да започне по-рано.

"В момента ваксината, която е налична в България, е РНК ваксина. Тя е същата, само че информацията в нея е срещу Дж Ей 1, което е подвариант на Омикрон и от него произлизат най-циркулиращите в Европа. Тази ваксина създава кръстосан имунитет", обясни д-р Христиана Бацелова – инфекционист в МУ-Пловдив.

Над 70 процента от ваксинираните през последните две седмици в РЗИ Пловдив попадат в рисковата група над 60 години. За децата ваксинацията също е препоръчителна.

"Хората е хубаво да се предпазват, тъй като случаите едва сега започват. Коварното при ковида е, че дори сегашните варианти да протичат не така тежко, усложненията, които получават хората си остават", заяви д-р Костадин Стоилов – общопрактикуващ лекар.

До края на месеца личните лекари ще получат и безплатните ваксини срещу грип, които се прилагат на пациенти над 65 години.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 25 септември: Овните да са пестеливи, трудности за Девите, Везните да не шофират САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 25 септември: Овните да са пестеливи, трудности за Девите, Везните да не шофират
ПИК TV x
ПИК TV! Бойко Борисов с ВАЖЕН коментар преди изборите от Стара Загора, иска мнозинство с над 80 депутати (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПИК TV! Бойко Борисов с ВАЖЕН коментар преди изборите от Стара Загора, иска мнозинство с над 80 депутати (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 98
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК