ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ден преди Гергьовден проверка установи колко ще ни струва трапезата за празника, съобщи Нова телевизия.
Килограм живо агнешко излиза средно по 12 лева. Оттам нататък то тръгва по търговските вериги, където може да бъде намерено на цени между 23 и 29 лв. Ако решите да комбинирате печеното агнешко със салата, то за маруля, глава пресен лук, четири домата и две краставици, ще трябва да отделите около 10 лв.
Проверката ни започва още от цените на производител. Екипът ни се среща с Анелия Янкова и Мехмед Резов от павликенското село Върбовка. Те казват, че търсенето на живо месо е спаднало, тъй като цените били високи, а имало по-евтин внос.

„Ние го продаваме за 12 лева. На повечето хора обаче им е много скъпо и смъкваме цената, дори и да не искаме”, каза Янкова. От своя страна Резов обясни, че всичко вече е поскъпнало – работната ръка, фуражът и люцерната.
На Женския пазар в София цената на килограм вече е скочила с поне десет лева. „Мисля, че 23 лева е нормална цена. Хората се наядоха за Великден и сега за Гергьовден купуват по килограм или половин”, смята магазинерка.
Равносметката: Ако изпечете един килограм агнешко за празника и направите една салата, трапезата може да излезе под 50 лева.

