ЕФЕКТЪТ НА "ПРОМЯНАТА": Министър на Борисов алармира за сериозен проблем - ключова индустрия е в жесток колапс, а изходът е...

Епицентър

ЕФЕКТЪТ НА "ПРОМЯНАТА": Министър на Борисов алармира за сериозен проблем - ключова индустрия е в жесток колапс, а изходът е...

96500
преди 7 часа
ЕФЕКТЪТ НА ПРОМЯНАТА: Министър на Борисов алармира за сериозен проблем - ключова индустрия е в жесток колапс, а изходът е...
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На очертаващ се сериозен проблем в икономиката ни, за който публично се не говори толкова, колкото да речем за прогнозирания дефицит от 18 милиарда в бюджета за следващата година, обърна внимание бившият министър в последния кабинет на ГЕРБ - Лъчезар Борисов.

препоръчано

Икономистът цитира данни от "Евростат" за класация на държавите с най-голям спад на индустриалното производство в Европа, в която България е на едно от челните места. По темата заговори и бившият енергиен министър Делян Добрев през последните дни, когато изнесе данни, че 20 поредни месеца индустриалното производство бележи спад.

"Евростат" постави България на 6-то място по най-голям спад на индустриалното производство в Европа. По-конкретно за изтеклата една година (август 2023 - август 2024) е отчетен спад на промишленото производство в страната ни от 2.6%.

Енергетиката вече не е буфера, който ни предпази след началото на войната в Украйна. На годишна база намалението на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, в сектор производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е в размер на 10.0%.

За съжаление индустрията намалява сериозно обороти, респективно не потребява и енергия. Отчетеният годишен спад в преработващата промишленост е в размер на 1.7%. Според класификацията най голям е спадът при производството, некласифицирано другаде - с 32.1%. Производството на текстил и изделия от текстил, без облекло се срива с 24.6%. Обработката на кожи и производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм намалява с 21.7%", написа бившият министър на икономиката в социалната мрежа.

Той добави, че не са добри новините и от основния ни търговски партньор Германия, която се нарежда на 7-мо място по спад на индустриалното производство в ЕС.

"Всичко това се случва и на фона на очакваните евентуални проблеми в сферата на публичните финанси и значителното прогнозно превишаване на разходите в бюджета спрямо приходите. Необходими са спешни от мерки, които да бъдат предприети от редовно и устойчиво правителство!", смята експертът. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 16 октомври: Пари за Лъва, секс за Близнаците и Рака САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 16 октомври: Пари за Лъва, секс за Близнаците и Рака
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК