ЕФЕКТЪТ "РАДЕВ": Държавата поема 500 млн. лв. дълг

Епицентър

ЕФЕКТЪТ "РАДЕВ": Държавата поема 500 млн. лв. дълг

46758
на 04.10.2021
ЕФЕКТЪТ РАДЕВ: Държавата поема 500 млн. лв. дълг
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Дълг за половин милиард лева ще поеме страната ни под формата на държавни ценни книжа под управлението на служебния кабинет на Румен Радев, става ясно от съобщение на сайта на БНБ. Страната ни предлага емисията от 5-годишни книжа на вътрешния пазар (книжа с падеж на 24.02.2026 г.). 

препоръчано

Досега емисията от 5-годишни книжа е преотваряна три пъти тази година, като при всичките аукциони бе постигната отрицателна доходност. Обемът от половин милиард лева е най-големият, предлаган за тази година, като лихвата и този път е нулева.

 Ако бъдат одобрени поръчки в предложения обем на емисията, новопоетият дълг от началото на годината ще нарасне до 1,8 млрд. лева. Досега освен чрез 5-годишни облигации страната ни се е финансирала и чрез облигации за 10 години и половина, но те са при положителна доходност.

 От началото на годината най-сериозен интерес към държавните ценни книжа на вътрешния пазар има от страна на банките. Лимитът на нов дълг за годината е 4,5 милиарда лева според записаното в бюджета, като няма специален текст дали новопоетите задължения трябва да бъдат поемани от вътрешен или външен пазар и в каква пропорция.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците
ПИК TV x
ЕКШЪН! Депутати от ППДБ шикалкавят за катастрофата с Кирил Петков. Репортер на ПИК в бясно преследване с Настимир Ананиев (ВИДЕО) ЕКШЪН! Депутати от ППДБ шикалкавят за катастрофата с Кирил Петков. Репортер на ПИК в бясно преследване с Настимир Ананиев (ВИДЕО)
ново
Днес: 126
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК