ЕЦБ: Европейските банки отчитат климатичните рискове в условията на отпусканите ипотеки

Европа

ЕЦБ: Европейските банки отчитат климатичните рискове в условията на отпусканите ипотеки

4868
преди 4 часа
ЕЦБ: Европейските банки отчитат климатичните рискове в условията на отпусканите ипотеки
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Европейските банки отчитат климатичните рискове в условията на ипотеките, които отпускат, въпреки че не схващат напълно потенциалните разходи, според техния висш регулатор в лицето на ЕЦБ, съобщава Блумбърг.

препоръчано

Европейската централна банка установи, че заемите, обезпечени с недвижими имоти в "зони с висок климатичен риск", са по-скъпи от заемите със същите характеристики в "по-безопасни" региони.

ЕЦБ настоява кредиторите да се подготвят за потенциални загуби от екстремни метеорологични условия или за възможността корпоративни клиенти, които не се адаптират към климатичния риск, да излязат от бизнеса. Последиците от така наречените "физически рискове" вече се проявиха в Източна и Централна Европа този месец след много големите наводнения.

Имотите в райони, които са предразположени към подобни рискови събития, "са все по-уязвими и могат да видят намаляване на стойността на обезпечението", каза пред банкери и журналисти във Франкфурт Франк Елдерсън, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Въпреки че кредиторите вземат предвид подобни рискове, ефектът е "икономически малък", посочи той и добави:

"Изглежда, че свързаният с климата риск все още е подценен от средната банка".

Констатациите са част от документ, който ЕЦБ ще публикува през следващите седмици, каза Елдерсън.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК