Жегата ни докара ръст на салмонела и COVID-19

Здраве

Жегата ни докара ръст на салмонела и COVID-19

12669
на 12.08.2024
Жегата ни докара ръст на салмонела и COVID-19
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Жегата докара ръст на COVID-19 и салмонела, отчитат епидемиолозите. Успокояващо според тях е това, че този път смъртоносната през 2019-2020 г. инфекция протича сравнително леко, без усложнения, пише "Труд“.

препоръчано

От две-три седмици се наблюдава завишаване на случаите на COVID-19. Процесът е характерен не само за България, но и за цяла Европа също, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той поясни, че седмично се регистрират по 200-250 случая, но според него те са поне пет-шест пъти повече. Кунчев изключи възможността COVID-19 да е внесен от Гърция, където от близо месец алармират за бум на заразата. В съседната ни страна се правят повече изследвания и това е причината да се отчитат по-голям брой случаи и да се създаде впечатление за по-масово разпространение.

Тъй като инфекцията протича по-леко, хората у нас не ходят на лекар, не си пускат изследвания. Много рядко при сегашния вариант на COVID-19 се стига до усложнения, обичайната клинична картина е хрема и загуба на обоняние, поясни главният държавен здравен инспектор и допълни, че в момента коронавирусът засяга предимно горните дихателни пътища.

“Ако имате сълзене от очите, кихане, продължаваща две-три седмици дразнеща кашлица, течащ нос, болки в гърлото и загубите обоняние, значи на 99% става въпрос за COVID-19”, коментира Кунчев.

Той успокои, че сме далеч от стойностите от пандемичния период и че COVID-19 се превръща в един от многото респираторни вируси. Медици коментираха, че случаите на заболели са повече, но хората със симптоматика на инфекцията не си пускат изследвания.

Главният държавен здравен инспектор припомни, че сред летните вируси най-разпространени са ентеровирусите, но досега няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната. Въпросните ентеровируси протичат с лека симптоматика - разстройство, което в повечето случаи преминава за 1-2 дни без особено лечение.

Педиатри подчертаха, че по-голямо внимание трябва да има при малките деца, където симптомите и дехидратацията се развиват много по-бързо, но дори вливането на една система възстановява детето. Затова при малчуганите трябва навреме да се търси лекарска помощ.

В момента има ръст и на случаите на дизентерия и салмонела.

“Салмонелозата е в подем от две-три години в страната. Характерното е, че става въпрос за определени региони, в случая Варна, и засяга една ниска детска възраст. Работим активно с БАБХ, за да видим дали може да намерим източника”, обясни Кунчев.

“Възрастта е смалена, търсим източника, но не сме успели да го намерим. Според мен определено източникът е някаква храна. За да го открием вземаме допълнително проби от храните, когато се внасят в детските заведения“, коментира Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите на доц. Ангел Кунчев топлото време създава условия за развиването на някои бактериални инфекции особено в храната, ако тя не е добре обработена термично и ако не е съхранявана в хладилник.

За опасността от коклюш, за която в началото годината властите предупредиха, Ангел Кунчев е уверен, че взетите мерки дават резултат. 2300 са случаите до миналата седмица, но като разпространение и статистика сме много далеч от останалите страни, отчете главният държавен здравен инспектор. Той съобщи, че до момента над 800 бременни жени са се ваксинирали, което дава сигурност в най-опасната за заразяване възраст - първите месеци от живота на детето.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 96
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК