Вход
София
Времето в София 19 o C

Жените изостават в своето развитие в сравнение с мъжете в ЕС

Жените изостават в своето развитие в сравнение с мъжете в ЕС

на 15.05.2018
2765
0
Жените изостават в своето развитие в сравнение с мъжете в ЕС
Автор: ПИК
15.05.2018
0
2765

Жените изостават в своето развитие в сравнение с мъжете в Европейския съюз и тази тенденция ще се запази и през следващите години. Около това се обединиха участниците в Конференцията на високо равнище относно икономическото и социалното сближаване в региона на Западните Балкани, пише "Фокус".

България е сред осемте членки на ЕС, в които участието на жените в политиката е под 20 %

България е сред осемте членки на ЕС, в които участието на жените в политиката е под 20 %

България е сред осемте членки на ЕС, в които участието на...

на 08.03.2017

Йоланта Рейнгард – старши научен изследовател и анализатор в Европейския институт за равенство между половете, обясни, че през 2018 равнопоставеността в Европа повече от всякога изглежда да е на кръстопът. „Най-голям напредък от 2010 г. досега индексът за равенството на властта се увеличава с 10 пункта, като най-силен този процес е във Франция и Германия. Относно финансовия сектор, там нямаме почти никаква промяна - имаме само две жени, които работят на високи постове в тази сфера в ЕС, така че общо взето финансовият свят на Европа е в ръцете на мъжете. А относно жените депутати в националните парламенти на държавите от ЕС – най-много са в Сърбия и Белгия, като в дъното на тази класация е Турция. Що се отнася до броят на жените в управителните органи на търговски дружества - положението в целия Съюз изглежда трагично, тъй като стойностите са доста ниски“, каза още Рейнгард и уточни, че влияние за това оказват законодателните мерки – в страните, в които има приложени такива, има и повече жени на ръководни постове. 

„В областта на образованието обаче жените се справят доста по-добре от мъжете от гледна точка на академичните си постижения. Сред най-популярните женски професии в ЕС са здравните работници, учителите и домашни служители. Тревожна тенденция е, че по-малко от 1% от момичетата под 15-годишна възраст проявяват интерес към работа в IT сектора. А пък мъжете имат все по-малък интерес към образованието и здравето, защото те са ниско платени в голяма част от страните от ЕС“, каза още тя. По думите ѝ 2/3 от мъжете в ЕС не отделят дори и един час на ден за вършенето на домакинска работа и тя пада изцяло върху жените заедно с грижата за децата. Рейнгард посочи, че заради това жените спят много по-малко часове от мъжете и почти не им остава време за извършване на физически дейности и спорт. „Прогнозите са, че развитието на жените в ЕС ще продължи да изостава в сравнение с това на мъжете и през следващите години“, посочи Рейнгард.

Илириана Банска, която е част от екипа на Мрежа на жените в Косово, посочи, че жените в Западните Балкани са с ограничен глас. „Жените са важна част от развитието на едно общество и те трябва да могат да се изявяват. Западните Балкани жените много често зависят от дохода на мъжете за препитанието си и това е огромен проблем – мъжете тук се представят на работната сцена, а жените на домашната. Директивата за баланс между домашния и професионалния живот е отговор на проблема с участието на жените на пазара на труда. Два са начините да се промени това – първо, трябва да се подкрепя гражданското общество и да се формира идея за равнопоставеност между половете сред младите и, второ, ЕС да упражни натиск на нашите правителства, за да насърчат този процес. Важно е и да се направи така, че мъжете да бъдат по-добре стимулирани финансово, за да излизат в майчинство“, каза още Банска. Тя уточни, че жените в ЕС с ангажирани най-вече с борбата срещу домашното насилие.

Мади Шарма от Европейския икономически и социален комитет обясни, че жените не са уязвима група и не са жертви и призова този стереотип да бъде прекратен. „Равнопоставеността между половете е единственият правилен път към ЕС на Западните Балкани“, каза още тя и посочи, че жените не са малцинство, а мнозинството - те представляват 51% от населението на ЕС.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

- Тате, тате, знаеш ли колко е дълга пастата за зъби? - Не – с досада отговаря бащата. - От средата на килима в хола, до края на антрето...

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
1588
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КОШМАРНА ТАПА В СОФИЯ! Колите пъплят като костенурки между Лъвов мост и Сточна гара
x
НОВО 20! Откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
x