Жените са два пъти по-склонни към депресия

Докторе

Жените са два пъти по-склонни към депресия

17408
на 31.10.2015
Жените са два пъти по-склонни към депресия
Автор:   ПИК

От нея страдат седем от всеки десет души, твърдят специалистите

Какво всъщност представлява есенната депресия? Това болест ли е? От известно време майка ми е нервна, плаче с повод и без повод, гледа в една точка и аз много се притеснявам. Какво да правя?
 
Здравка ЙОРДАНОВА, Берковица

 
Уважаема г-жо Йорданова, вероятно наистина става дума за есенна депресия. От нея страдат седем от всеки десет души, твърдят специалистите. През този сезон нервите се оказват на предела, а ако към тъгата се добавят и болести и други житейски тегоби, става съвсем нелеко. Статистиката е неумолима: през пролетните и есенните месеци настъпват най-голям брой обостряния на психичните разстройства.
 
Според много хора депресията е нещо обичайно, което се случва на всеки, че това не е болест - просто човек дава воля на лошото си настроение. А след като не е болест, не са необходими и мерки за нейното лечение. Всъщност депресията е сериозно заболяване, дори с възможен летален изход. С лека форма на депресия човек може да се справи сам, но в тежките случаи без лечение тя може да продължи с години и да прерасне в по-тежко заболяване, например маниакално-депресивна психоза.
 
Причините за есенната депресия са свързани с дефицит на естествена слънчева светлина, което, от своя страна, води до намалени нива на хормоните на щастието - серотонин и ендорфин
 
От друга страна, в кожата ни се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени. Редуцираното количество естествена светлина води и до повишение на количеството на хормона мелатонин, който представлява фундаментален регулатор на цикличните ритми на човешкото тяло. Той е отговорен за съня, телесната температура и чувството за глад, с което се обяснява и повишеният апетит през есента. Малкият брой слънчеви часове и ранното здрачаване през този период стимулират секрецията на мелатонин от епифизата, която достига своя максимум при пълен мрак. Всъщност медицинският термин е сезонно афективно разстройство. Представлява форма на депресия, която настъпва през есента и зимата, като за пикови месеци се приемат октомври и ноември.
 
Характерните симптоми са понижено самочувствие, особено при нежния пол; чувство за безпомощност, постоянна умора, отчаяние и апатия;
 

ниска концентрация; безсъние или неспокоен сън; резки промени в настроението; повишен апетит с ясно изразено влечение към богати на въглехидрати храни. Ето защо е необходимо да си осигурим прием на питателна и здравословна храна, богата на витамини и минерали. На помощ идват зеленчуците, ядките и месото (за предпочитане е да се избягват червените меса, по-скоро риба и пиле). Обърнете внимание на картофите, морковите, ябълките и супите. Добър старт за деня е вкусна закуска с прясно изцеден плодов сок, които ще ви заредят с енергия за целия ден. Освен това през есента е необходимо да бъде увеличено количеството на витамин С, както и това на желязото... А за да си доставите малко удоволствие - блокчето черен натурален шоколад (с поне 70 процента какао) е една особено добра алтернатива.
 
Спортът е по-ефективен от антидепресантите!
 
Движението е изключителен лек при депресия. Физическото натоварване "блокира" тъжните мисли и подобрява настроението. Създава желание и мотивация за работа. Добър вариант са тренировките на чист въздух - аеробика, джогинг, или просто разходка след дълъг работен ден.

препоръчано


Лечението на есенна депресия се повлиява особено добре с използването на светлина. Но лечебни свойства има само ярката светлина, с интензивност много по-голяма от 2000 лукса, защото това всъщност представлява осветеност през обикновен облачен ден. При слънчево време и ясно небе интензивността надвишава 10 000 лукса. Добре е да се обличат дрехи в ярки цветове, осигурете си повече сън.

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГ: Ден за молитва, алтруизъм, снизхождение, осмисляне на живота и своето място света АСТРОЛОГ: Ден за молитва, алтруизъм, снизхождение, осмисляне на живота и своето място света
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ Европа от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ "Европа" от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 106
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това