ЖЕРТВА НА ПАРТИЯТА - Кирил Добрев: Баща ми се разболя заради отношението на елита на БСП, но никога не поиска извинение

Политика

ЖЕРТВА НА ПАРТИЯТА - Кирил Добрев: Баща ми се разболя заради отношението на елита на БСП, но никога не поиска извинение

53377
на 04.02.2019
ЖЕРТВА НА ПАРТИЯТА - Кирил Добрев: Баща ми се разболя заради отношението на елита на БСП, но никога не поиска извинение
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Връщането на мандата е просто акт. На съвестта на господата Николай Добрев и Георги Първанов е оставено бъдещето на страната. Лесно е когато лидерите се къпят в любовта на своите фенове и е трудно, когато ги поведат през местата, през които дори няма път. Това заяви пред Нова телевизия Кирил Добрев, коментирайки годишнината от историческата дата от най-новата ни история - 4 февруари 1997 г. Тогава На 4 февруари Николай Добрев и новият лидер на БСП Георги Първанов трябва да обявят решението – дали ще върнат на президента Стоянов мандата за съставяне на правителство или ще предложат нов кабинет. След свиканото от президента заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, продължило 3 часа, е обявено официално, че БСП се отказва от мандата. Николай Добрев взема важно и трудно решение въпреки несъгласието на част от съпартийците си и обвиненията, че предава доброволно властта в ръцете на СДС. 

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

"Баща ми беше много надъхан да напарви кабинет. Липсата на международна подкрепа, на управленски ресурс води до мисълта, че трябва да сдаде мандата", отбелязва Добрев-син.

"Баща ми отива при президента с два документа - за еднопартийното правителство на БСП и да се върне мандатът. Решението е взето. И то е да се върне мандатът. Едната папка е заради "другарите", които настояват да има такъв кабинет. Президентът Стоянов има снимка от връщането на мандата", спомня си Кирил Добрев. 

"Баща ми казваше, че Костов е мъж и с него може да се разбере. По начина, по който мирно приключват нещата, смятам, че е имало разбирателство", отбеляза още той.

"Обстановката беше много тягостна. Тогава бях зам.-председател на ПГ на ДПС. В една от почивките в Народното събрание господин Савов каза: "Стояне, ти се разбираш с всички, отиди при Николай Добрев и кажи дали може да направим нещо. Той ми каза - готов съм да отстъпя, ако не се хвърли петно върху мен и партията, която представлявам. Говорих с господин Доган... Тогава ДПС не бих казал, че изигра ролята на балансьор. Някои от колегите от дясно се опитаха да искат още и още, но Николай Добрев каза: Стига. Ние сме до тук", разказа на свой ред Стоян Денчев.

"След това започва т.нар. синя метла... Започва и тежкият период за БСП. Има голямо разминаване между обикновените членове на партията, партийния екип, партийния елит. Баща ми беше наречен предател от хора, свързани с елита на партията - тези, които през цялото време провеждаха политика уж на промяна, но да не се променяме. И за 20 години аз успях да докажа, че той не е предател. Но доказах на своите съпартийци, не на обикновените хора", разкри Кирил Добрев.

"Още от 96-та година икономическите показатели на страната падат, започват фалити на предприятия. Жан Виденов не успява да пренастрои икономиката. В резултат на това идват протестите. Банките наливат пари в несъществуващи предприятия... Баща ми тогава прави едно изказване, в което казва, че на такова управление никой не ръкопляска", подчерта Добрев.

"За мен е важно, че истинската промяна в партията започна тогава - след 4 февруари. Тогава беше най-сериозният ход за промяна - от комунистическа към социалистическа партия... Баща ми не е искал извинение. И нямаше нужда. Той е изкарал целия си живот с тези хора. И тяхното мнение беше изключително важно, дори да не е съгласен с това. Това изключително го натъжаваше, дори го разболя, но той не е искал извинение. Не беше такъв човек", заяви Кирил Добрев.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК