Живко Тодоров с нови разкрития пред ПИК за далаверата със санирането - скочи на кабинета “Денков”

ТОП НОВИНАТА

Живко Тодоров с нови разкрития пред ПИК за далаверата със санирането - скочи на кабинета “Денков”

200146
на 15.01.2024
Живко Тодоров с нови разкрития пред ПИК за далаверата със санирането - скочи на кабинета “Денков”
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Интервюто на кмета на Стара Загора Живко Тодоров в петък пред Соня Колтуклиева в ефира на ПИК телевизия взриви държавата. Кметове от цялата страна изразяват недоволство от МРРБ и далаверите при определяне на жилищните сгради за саниране. Рано сутринта в неделя, строителният министър Андрей Цеков отърча в студиото на Нова телевизия, за да се оправдава и да хвърли вината за огромното напрежение в страната върху кметовете. “Конкуренцията за саниране на блокове е голяма и средствата няма да стигнат за всички кандидатстващи", оправда се той.

препоръчано

Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора, коментира ексклузивно за ПИК пред Соня Колтуклиева:

Изключително разочароващо е, че собствената ни държава, от която очакваме да има ред, справедливост, законност и да се следват правилата, отказва да преразгледа и да направи ревизия на класирането за санирането с мотива, че сме щели да загубим парите от ПВУ. В основата на всичко трябва да бъде справедливостта, а не оправданието, че трябва да се усвоят парите. Защото начинът, по който се направи класирането за санирането, е безобразен!

Безобразен защото данните, които са подавани в самите енергийни обследвания, са фалшифицирани от някои фирми и това е вече обществена тайна. Не може на базата на фалшиви данни да се извършва класиране, да се фаворизират определени общини. Прави впечатление следното: цели общини са извън картата на санирането или пък са със срамно малко одобрени блокове. Защо е това?! Защото останалите, които са класирани, са работили с фирми, които са фаворизирани; които работят с фалшиви данни и съответно на всичките им блокове на тях са с максимални точки. Това прави впечатление не само на мен. Това прави впечатление на колегите, на кметовете на Русе, на Велико Търново, на Хасково… на много от тях, с които говоря. На този фон министърът на регионалното развитие казва: „Ама то всичко е приключило, за да не изгубим парите, дайте сега да не скачаме.“ Е, как така?! Нали трябва да има справедливост в целия този процес…
Заявявам категорично: ние няма да спрем до тук. Ние ще сезираме Европейската комисия и тепърва предстои с колегите-кметове да провеждаме срещи; ще предприемем от тук нататък последващи действия.
Не може по този начин, на база на фалшиви доклади да се губят цели региони от картата на санирането.

Какво се предлага в момента на хората в региона на Стара Загора? Да се унищожи техния поминък. За какво? За 8 блока, които са одобрени за саниране. Това изобщо не е справедливо!
Защо всички тези хора от Стара Загора, които кандидатстваха да получат финансиране, си дадоха парите за обследвания? Те са платили една немалка сума, за да се подиграват с тях ли и да говорят, че всичко било честно?! Ами не е честно и това се знае много добре. Само че в момента в МРРБ се чудят какво да направят. Единственият изход е да одобрят всички. Аз не виждам друг вариант. Защото това, което в момента се прави, е да се каже: „Ами, да, ние знаем, че евентуално има манипулации, обаче пийте по една студена вода!”

И не е вярно, както каза днес по Нова телевизия министър Андрей Цеков, че кметовете са обещавали сигурно саниране. Кметовете не са обещавали по санирането нищо. Аз лично, в предизборна кампания, не съм говорил въобще за осигуряване на санирането, защото много добре знам, че това не е тема, която кметът може да реши, защото зависи от държавата.

Ако някой е обещавал, да кажат кой. Но това няма никакво значение, тук става въпрос за справедливостта и за начина, по който се одобряват блоковете, които ще бъдат санирани. Защото обследванията на много от общините са с манипулирани данни и на всеки мога да обясня как става това. Когато се посочат грешни изходни данни, за да се влоши състоянието на една постройка, а съответно се завишат данните след извършване на санирането, какво ще се получи - нормално е ножицата да се отваря и разходите, които ще бъдат спестени са много по-големи. Ама това става с манипулация в цифрите! И това са си го позволявали определени фирми в държавата. Ето това ние искаме да провери Министерство на регионалното развитие, а не да казва, че няма време вече или че трябва да усвоим парите. Защото ние се чувстваме ощетени - всички онези, които сме работили честно, нормално.

И ще Ви кажа нещо друго. Тези обследвания в Стара Загора, например, са възлагани от самата Етажна собственост, от хората. Ние не сме ги възлагали като община. Как така се случва, че изведнъж всички те са сгрешили и никой от тях не е одобрен, от толкова много блокове и са в резервния списък. Нормално е – едни фирми са работили коректно, честно, дали са данни, които са реални, а другите са си играли в данните. И от там идва цялата манипулация и много добре това се знае в Министерството, аз съм убеден, и в АУЕР, в Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Само че има мълчание от тяхна страна и непоемане на отговорност. Ето това е основният проблем.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК