Жозеп Борел: Близкият изток е на ръба на пълен пожар, който не можем да овладеем

ЧАС ПИК

Жозеп Борел: Близкият изток е на ръба на пълен пожар, който не можем да овладеем

21948
преди 7 часа
Жозеп Борел: Близкият изток е на ръба на пълен пожар, който не можем да овладеем
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

„Близкият изток е на ръба на пълен пожар, който международната общност изглежда неспособна да овладее“. Това заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, предаде Анадолската агенция.

препоръчано

По повод първата годишнина от войната в Ивицата Газа, Борел каза:

„Ситуацията само се влошава. Хората в региона са по-несигурни от всякога и са въвлечени в един безкраен цикъл на насилие, омраза и отмъщение“.

Той заяви, че ЕС „осъжда и отхвърля“ ескалиращото насилие в Близкия изток, включително ракетните изстрелвания на Хизбула, израелските бомбардировки в Ливан, разселването на над един милион ливанци и 60 000 израелци, увеличеното напрежение от иранските ракетни атаки и „тревожните“ събития на Западния бряг.

Според главата на европейската дипломация „само политическото решение може да донесе мир, сигурност и просперитет“.

„ЕС си сътрудничи със своите арабски партньори за насърчаване и прилагане на решението за две държави“, каза той и добави, че преди две седмици в Ню Йорк ЕС е събрал „огромен брой членове на ООН, които да подкрепят това политическо решение“.

„ЕС ще продължи да работи неуморно, за да проправи пътя на дипломацията на различни фронтове. Основните стъпки включват започване на процеса на президентски избори в Ливан, разполагане на ливанската армия в южната част на страната, засилване на мандата на Временните сили на ООН в Ливан и организиране на хуманитарна конференция“, заяви Борел.

„Времето за прекратяване на огъня е сега. Утре може да е твърде късно. Годишнината от 7 октомври само засилва усилията на ЕС за необходимостта от постигане на това регионално примирие“, добави той.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 8 октомври: Везните да не пътуват, сексът е препоръчителен за Близнаците и Девите, но Овните да не си го и помислят САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 8 октомври: Везните да не пътуват, сексът е препоръчителен за Близнаците и Девите, но Овните да не си го и помислят
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за подготовката на изборите - без секции в Израел и Ливан заради ситуацията там (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за подготовката на изборите - без секции в Израел и Ливан заради ситуацията там (ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК