Вход
София
Времето в София 25 o C

Жорж Ганчев: Ставам за външен министър

Жорж Ганчев: Ставам за външен министър

на 10.01.2013
722
0
Жорж Ганчев: Ставам за външен министър
Автор: ПИК
10.01.2013
0
722

Не се изложих в рекламата с Дядо Коледа

Жорж Ганчев (Георги Петрушев) е роден на 29.8.1939 г. в Пловдив. Учи в столичната Спортна академия. В началото на 60-те години емигрира. Завършва Британската академия по фехтовка. През 1970 г. и 1974 г. е световен шампион по фехтовка при професионалистите. В периода 1973-1988 е режисьор, сценарист и продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ. В българския политически живот се включва след 10.11.1989 г. Председател на Българския бизнес блок. Участва в изборите за президент през януари 1992 г. Депутат в 37-то и 38-то Народно събрание

През 2001 г., след разцепването на Бизнесблока, оглавява нова политическа формация - Политическият блок на Жорж Ганчев. В 2005 г. създава партията Национално патриотично обединение, чийто председател е до момента.

 -        От тв екрана доскоро „течеше” рекламен клип, в който бяхте пременен като дядо Коледа. Кой ви покани да участвате в него, г-н Ганчев?

-        Синът на Теди Москов, който е режисьор. Обясни, че прави това заради баща си и моето приятелство с него. Каза: „Зная, че обичате България, че не получавате нито заплата, нито пенсия и не сте в бордове на директори”. Аз го респектирам, той ми вярва.

-        Според мнозина тази роля ви изложи и би попречила на политическата ви кариера. Какъв е коментарът ви?

-        Много съм доволен от рекламата и не смятам, че се изложих. В клипа изпълнявам песента „Ла Бамба“, една от любимите мелодии на мексиканците. Злите езици говорят, че съм взел голям хонорар, но всъщност не получих нито стотинка. По принцип дарявам всичките си хонорари на моята партия Национално патриотично обединение.

- През 2001 обърнахте гръб на политиката. Сега защо пак я „прегърнахте”?

- На 73 години съм, енергията извира от мен. Моят ментор Ханс Дитрих Геншер на последната ни среща, когато беше в София и дойде при моята парламентарна група в 38-ото Народно събрание, каза: “Жорж, вярвам в теб, аз съм се учил от Ото фон Бисмарк, бях в центъра на 9 правителства и никога не се поддадох на радикален християндемократски или ляв социалдемократически завой”.

-        Преди време казахте, че властта се търкаля по улицата и всеки иска да я вземе. Бихте ли се навели, за да я грабнете?

-        Всички знаят, че Жорж никога не е искал власт. Никога не съм бил сред управляващите, винаги съм бил в опозиция. И всичко съм си финансирал сам. Казах „не” и на чужди фондации, и на руски милионери, които ми предлагаха много пари.

-        Няма политик, който да не иска власт.

-        В момента властта е окупирана. Навсякъде присъства ГЕРБ. Дадох рамо на Бойко Борисов, когато се кандидатира за кмет на София, понеже покойният вече проф.Димитър Шойлев ме изработи, че имало шанс той да помогне на България. Бойко има добри намерения. Трябва да си изкара мандата, не бива да го препъват. Обаче е факт, че България се превърна в милиционерска държава. Поради това демокрацията е в опасност.

-        Коя е най-голямата опасност за България сега?

-        Предстоящите парламентарни избори няма да са честни. Според мен на изборите трябва да има международни наблюдатели, които да присъстват навсякъде. Медийното представяне на всички партии  трябва да е безплатно.

-        Нима допускате, че вестниците на Ирена Кръстева и Делян Пеевски ще пишат нещо положително за друга партия, освен за ГЕРБ?!

-        Дали тези вестници ще пишат хубави неща за мен, ме засяга колкото войната в Занзибар. Отечеството и народът ми трябва да бъдат информирани, че предстоящите избори са изключително важни за България. На 10 януари заминавам за Лондон. Ще търся подкрепа за родината ми. Нека българите разберат, че някой го е еня за тяхното оцеляване, за тяхното достойнство.

-        От кого ще търсите подкрепа за България?

-        Предстоят ми срещи с много важни хора. Първата е с правнучката на адмирал Нелсън, познат от битката при Трафалгар. Тя работи заедно с Чери Блеър, съпругата на британския експремиер Тони Блеър. Ще разговарям и със самата Чери Блеър. Ще се видя и с Дейвид Хейман, продуцентът на филмите за Хари Потър.

-        Каква е съдбата на филма „Да живееш или да умреш”, посветен на спасяването на българските евреи? Вашата фирма „Жорж Продакшънс” щеше да го продуцира.

-        Преди година и половина БСП провали създаването на този филм. Бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви трябваше да инвестират 2 милиона в него. Третият милион трябваше да дойде от Красимир Дачев, собственикът на „Свилоза”. Но тези момченца от БСП ги предупредиха, че когато партията им вземе властта, ще им създаде големи наприятности и те се отказаха да инвестират.

-        Кои актьори трябваше да участват в тази лента?

-        Стефан Данаилов, Йоанна Буковска, Деян Донков, Захари Бахаров и др. Никой от нашите управляващи не можа да оцени за какво става дума. Министър на културата ни е турчин, третокласен скулптор. През 1986 г., когато му бях мениджър, англичаните не харесаха железата му. Оттогава е озлобен и не пожела даже да приеме да говорим за филма. Цветан Цветанов отговаря за Вежди Рашидов като вицепремиер. И той не ми реагира изобщо.

-        Щяхте да продуцирате и „Мистериозната татуировка” с Мила Йовович, каква е съдбата на този проект?

-        В студията на Дейвид Варод цяла година бяха заети с продукция на „Уорнър Брадърс”. Трябваше през януари 2012 да говорим за  предпродукцията на „Мистериозната татуировка“.  Но се върнах от Лос Анджелис чак в края на февруари 2012 и веднага започнах да работя за изборите – остава малко време. Трябва да помогна на отечеството си в този толкова труден исторически момент. Що се отнася до Мила Йовович, говорих и с нея, и с майка й. Въпросът е, че сега моментът не е подходящ за този филм.

-        Моментът подходящ ли е за справяне с номенклатурата на ГЕРБ и БСП, със старите муцуни, които пак ще бъдат в листите?

-        Тези избори са специални. Ако народът изгуби чувството си за самосъхранение, е обречен. Това, което предстои, е харакири. Готов съм каквото и да било да загубя, но ще бъда докрай с народа си. Не мога да преглътна, че хората са сврени тотално в ъгъла.

-        В партията ви кои свестни хора участват?

- Ще започна с икономистите, които могат да променят България. Например Димитър Иванов от Лондон. Той може да стане достоен министър- председател, достоен министър на финансите. Проф.д-р Нансен Бехар, проф.Ганчо Ганчев, ректор на университета в Благоевград, Чавдар Николов, проф.Ангел Георгиев от НБУ също са в Националното патриотично обединение. Има и известни политолози, но няма да ги споменавам, защото веднага ще ги подгонят.

Партията ми е създадена през 2005 г., но я оставих на стенд бай. Защото Болен Лидеров предложи 14 точки омраза. С омраза ли ще правя аз политика?! Ето, вземете Петър Берон например. Отиде да прави дискусионен клуб в Софийския университет с проф.Георги Марков. После прескочи в „Защита” и „Атака”. Викам му: Петьо, аз те спасих, всички те бяха оплюли. Вече не ти вярвам. Стана заместник-председател на Народното събрание? С кого? С комплексаря Болен Лидеров, едно от мекеретата на Петьо Блъсков, третокласният журналист, който изведнъж стана някой. Кой ще гласува за такива хора?!

-        А за Иван Костов кой ще гласува?

-        Този хитрец, мавърът от Драгалевци, отдавна заслужава да бъде в затвора. Той направи мики маус приватизациите, раздаде всичко на негови приятели. Хората останаха без работа. В кой парламент ще влезе Иван Костов – в следващия ли? Искам да видя как ще стане това, много ми е интересно.

-        Интересно ли ви е как СДС начело с Емил Кабаиванов ще се окаже в парламента?

-        Това пък съвсем не зная. Колко са тези, които искат Мартин Димитров или Пламен Юруков, още по-предишният председател на СДС, да влязат в Народното събрание? Колко души ще гласуват за тях? Ами за Надка пиратка? Това са несериозни хора. Аз съм сред учредителите на СДС на 7.12.1989 г. Единственият, гласувал срещу мен, е композиторът Борис Карадимчев. Но впоследствие разбрах, че мястото ми не е в СДС.

-        С кого ще се коалирате, ако сте  в Народното събрание? С Меглена Кунева например?

- Актьорът Щилиян Кунев, бащата на Меглена, беше мой приятел. Ако става дума за него, ще се подпиша на хиляда места. Що се отнася до дъщерята, тя си е изградена изцяло от БСП и тъста й Иван Пръмов. Живя като врабче и изведнъж Кобургът я осинови. Кобургът винаги е бил с комунистите, не случайно му дадоха горите. Не мога да се подпиша за такива хора. При нея са хора на Кобурга.

- Не отговорихте с кого бихте се коалирали, ако влезете в парламента.

- Аз не се натискам да влизам в парламента. Важното е да бъда полезен. Не си ли полезен, не се шматкай в политическите среди. Моите хора трябва да влязат в парламента.

- Националното политическо обединение би ли се коалирало с ГЕРБ?

- За спасението на България съм готов да участвам в експертно правителство на националното спасение. В това правителство не трябва да преобладават партийните интереси. В него трябва да са най-кадърните български специалисти от всички области.

- За кой ресор можете да отговаряте вие, в коя област се смятате най-кадърен?

- За външно министерство например. За да бъда свръзката на България със света, както съм бил цял живот.

- Как бихте коментирали факта, че според скорошни социологически проучвания прогнозните резултати на ГЕРБ и БСП са почти изравнени?

Не вярвам на това. Това е сън в лятна нощ на едно небългарче, син на изявен червен корифей.

- Сергей Станишев ли визирате?

- На това момче му казах още през 2005 г.: не си женен, не си ходил войник, българският е четвъртият ти език, как искаш да помагаш на държава в криза?! Ще те пуснат на пързалката и няма да могат да те намерят.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Жена се връща ядосана вкъщи, носейки голям куфар. Още от вратата подхваща мъжа си:
- Край, омръзна ми! Напускам те! Ето, и куфар си взех да си събера багажа - отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...

няма нови новини
Днес: 138
hot
най-четени новини в момента
сега
1933
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Ход догът не бил просто варен кренвирш в хляб. Вижте колко вида такъв сандвич има!
x