Жълто-черните пушеци на Неохим не са опасни за здравето

Акценти

Жълто-черните пушеци на Неохим не са опасни за здравето

10421
на 24.11.2022
Жълто-черните пушеци на Неохим не са опасни за здравето
Автор:   ПИК

Какво е общото между 3-те дати - 7 ноември, 18 октомври и 20 май за Димитровград? Ако се чудите става дума за 3 дни с големи аварии на азотно торовия завод Неохим.

препоръчано

Има и други прилики.

Стойностите на азотните окиси при норма 200 никога не превишават 5 или най – много 10 единици.

За излизащите газове от комина на Неохим на тези дати има безброй доказателства под формата на снимки в социалните мрежи, видени са от всички в и около града. Осъществени са и проверки и РИОСВ.

Доста често жителите на Димитровград чуват силен тътен вечер. Тътенът всеки път е предвестник на обилно изпускане на азотен оксид. Все по-често се забелязват и мъртви птици в района около предприятието, но както се случи и с кравите, това за пореден път остава без последствия.

Директорът на РИОСВ е любимката на Сандов, назначена почти без конкурс, г-жа Наталия Пачеманова. Може би за това и зелените мълчат. Дори малко хвалят Неохим, че са си признали за аварията и веднага са спрели.

В Общинския съвет на Димитровград групата на Неохим продължава своето влияние, накланяйки везните на мнозинствата.

Чудите се какво става по средата между 20 май и 18 октомври ли?

Ами Неохим не работи известно време уж заради планов ремонт, въпреки че обявиха, че спират заради високите цени на горивата и започнаха масови съкращения..

И на 7 ноември над града се носи жълт пушек и задушлива миризма. „Азотният двуокис е газ, той прониква освен в дихателните пътища и в кръвоносната система и от там води до подобни промени и в кръвоносните съдове, с което се увеличава вероятността за сърдечно-съдови инциденти и всички други съдови заболявания", обяснява преди време пулмологът Александър Симидчиев.

Но когато директор на РИОСВ е г-жа Пачеманова азотните окиси на азотните ни приятели винаги са в норма. Нищо, че дори снимките от авариите говорят друго, Неохим ще пребъде.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време
ПИК TV x
Стефан Янев не се виждал като премиер - готов е за разговори с ГЕРБ (ВИДЕО) Стефан Янев не се виждал като премиер - готов е за разговори с ГЕРБ (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК