Вход
София
Времето в София 9 o C

Завъртете невероятно вкусен козунак в... пералнята

Завъртете невероятно вкусен козунак в... пералнята

на 18.04.2020
144154
3
Завъртете невероятно вкусен козунак в... пералнята
Автор: ПИК
18.04.2020
3
144154

Ако някога сте опитвали домашенръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори. На помощ идва пералнятаЗа истинския козунак са необходими качествени продукти и много, много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.

Пухкав великденски козунак

Пухкав великденски козунак

Необходими продукти

1 кг брашно + 4...

на 17.04.2020

За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак. За тестото ви е нужно: 1 кг бяла брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора. 

И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.

След това „опакованото“ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Сподели:
свързани новини
Традиционен домашен козунак Традиционен домашен козунак
Необходими продукти3 кг брашно20 яйца1 л прясно мляко3...
на 16.04.2020
Пловдив посреща Великден с 500-килограмов козунак Пловдив посреща Великден с 500-килограмов козунак
Открита сцена на пл. „Стефан Стамболов”...
на 16.04.2017
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30496
архив

Бащата се кара:
- Не ме интересува, че си вече на 16 години. С този грим и с тази минипола няма да отидеш на купон. Разбра ли ме, Евгени?

няма нови новини
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
сега
623
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x