Вход
София
Времето в София 29 o C

Завъртете невероятно вкусен козунак в... пералнята

Завъртете невероятно вкусен козунак в... пералнята

на 18.04.2020
203328
3
Завъртете невероятно вкусен козунак в... пералнята
Автор: ПИК
18.04.2020
3
203328

Ако някога сте опитвали домашенръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори. На помощ идва пералнятаЗа истинския козунак са необходими качествени продукти и много, много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.

Пухкав великденски козунак

Пухкав великденски козунак

Необходими продукти

1 кг брашно + 4...

на 17.04.2020

За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак. За тестото ви е нужно: 1 кг бяла брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора. 

И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.

След това „опакованото“ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Сподели:
свързани новини
Традиционен домашен козунак Традиционен домашен козунак
Необходими продукти3 кг брашно20 яйца1 л прясно мляко3...
на 16.04.2020
Пловдив посреща Великден с 500-килограмов козунак Пловдив посреща Великден с 500-килограмов козунак
Открита сцена на пл. „Стефан Стамболов”...
на 16.04.2017
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 19447
архив
При една гледачка отива диригент на симфоничен оркестър, за да разбере какще се развие кариерата му:– Виждам, че работиш с две раце.– Точно така, казал диригента.– И много хора командваш.– Да, така е.– Ха, така слушай чедо – казала гледачката:– Когато умреш ще станеш диригент на ‘хора’ на ангелите.– Е… има време до тогава, казал диригента.– Няма време, утре почваш!
няма нови новини
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
сега
3154
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Метеж на Орлов мост - агитките на Божков пробват блокада, Радев ги нахъсва през Фейсбук (СНИМКИ/ВИДЕО)
x
Днес котките по света имат празник. Вижте!
x