ЗАДКУЛИСНО: Кръгът "Капитал" готви Саша Безуханова за премиер

АВТОРСКИ НОВИНИ

ЗАДКУЛИСНО: Кръгът "Капитал" готви Саша Безуханова за премиер

140662
на 22.04.2021
ЗАДКУЛИСНО: Кръгът Капитал готви Саша Безуханова за премиер
Автор:   ПИК

На тайна среща представители на трите формации - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, ще обсъждат дали партията на Слави Трифонов да реализира проучвателния втори мандат, пише Труд.

препоръчано

Идеята е правителство с хоризонт, приоритет на което ще е промяна на Изборния кодекс. Това е причината да се мисли за съставяне на краткосрочен кабинет. За негов премиер е спрягана Саша Безуханова, която е близка до кръга "Капитал" и обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев. 

Коя е Безуханова?

Най-кресливите днешни „антикомунисти“ и „борци с ченгетата“ на практика до един са били преди 10 ноември 1989 г. или щатни, или нещатни сътрудници на ДС, или произхождат от комунистическата номенклатура, или пък са били сред нейния обслужващ персонал. Близката до Иво Прокопиев и кръга „Типинг пойнт“ Саша Безуханова не изневерява на тази традиция. Имаше опити да бъде пласирана във висшата политика било като служебен премиер, било като кандидат за редовен премиер, било като кандидат за президент, за вицепрезидент (Костов я завъртя като възможен кандидат за вице в екип с Неделчо Беронов през 2006 г.) и т.н.

Идеята за проучването на биографиите на публичните лица има една много значима цел. И тя е на базата на събраната информация и анализа й със специфичните инструменти на биографичното изследване да се открият потенциални неприемливи „заложби“ за публичната функция, която иска да изпълнява съответното лице. Колко е прав Джордж Бърнард Шоу, който беше отбелязал някъде, че демокрацията е най-справедливата система – никога не дава управление по-добро от това, което избирателите заслужават. Саша Безуханова не престава да твърди, че е от семейство на хора, които са ограничавани от някогашния комунистически режим. Да видим дали е така, пише преди време в. Телеграф. Четем документ от служебния архив на Първо главно управление на Държавна сигурност:

ЗАПОВЕД

№ 101/09.02.1989 г. на министъра на вътрешните работи

Съдържание: Приемане на действителна военна служба в МВР и назначаване на служители в ПГУ – ДС

На основание чл. 12, буква „в“ и чл. 13, буква „в“ от ЗВВС в НРБ, приемам на действителна военна служба в МВР, назначавам в ПГУ – ДС и присвоявам военно звание на специалисти от гр. София, считано от датата на встъпване в длъжност, както следва: Станислав Константинов Безуханов, специалист с висше образование – инженер, за разузнавач в УНТР, със заплата за длъжност 205 лева и звание лейтенант.“

Както научаваме от този документ, братът на поредната кандидатка за слава в българската политика Саша Безуханова - Станислав, е бил кадрови офицер в Първо главно управление на Държавна сигурност, Управление за научно-техническо разузнаване. По дяволите, защо винаги става така, че като се свали маската на т.нар. българско „дясно“, под нея веднага изскача циничното лице на комунистическата репресивна Държавна сигурност.

След падането на комунизма Станислав Безуханов е изведен на прикритие по решение на ръководството на Националната разузнавателна служба от 1 юни 1990 г. във фирма „Авала“ на длъжност „стоковед“.

Бързо се преориентира и след няколко години вече е в надзорния съвет на създадената през декември 1994 г. Международна ортодоксална банка (МОБ) „Свети Никола”, където остава до февруари 1997 г. Тази банка с право може да се нарече банката на първаците, тъй като е обединила ключови кадрови офицери от бившето Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването). Това стана ясно преди няколко години от проверката на Комисията по досиетата за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на трезора МОБ „Свeти Никола”. Сред разкритите имена прави впечатление това на Станислав Безуханов, който през последните години се подвизава като фотограф, обикалящ света.

Да видим какви са другите роднини на Саша Безуханова, безскрупулната „желязна девица“ на новото българско дясно. Сред родовете на родителите й гъмжи от куки на ДС и партийни функционери от градски и окръжен калибър. Съпругът на една от нейните роднини (по линия на баща й Константин Безуханов), която е доцент в СУ, е бил сътрудник на ДС. Съпругът на друга нейна роднина е щатен служител на Държавна сигурност като началник на „Задгранични паспорти“ - ДС, в Стара Загора. Едната сестра на дядо й - Ангелина Константинова Трошанова, е била АБПФК (активен борец против фашизма и капитализма). Един от роднините на Саша Безуханова (по линия на майка й) е бил началник на VI районно управление на МВР, а чичото на Саша Безуханова - Димитър Стоянов Безуханов, член на БКП, е заемал различни ръководни длъжности в партията в Ямбол, включително и зам.-председател на партийния комитет на БКП в машиностроителния завод „Сила“. Имал е контакти с оперативни работници на ДС, същият се е ползвал по различни поводи от различни служби на органите на МВР. Неговата съпруга Райна Безуханова е била зам.-председател на Окръжния народен съвет в Ямбол и началник-отдел „Просвета“. Високопоставен член на БКП, тъй като е част от президиума на Окръжния комитет на БКП.

А сега да прочетем комсомолската атестация на самата Саша Безуханова:

АТЕСТАЦИЯ

на Саша Константинова Безуханова

Другарката Саша Константинова Безуханова е родена на 27.09.1962 г. в гр. Перник. Др. Безуханова членува в ДКМС от 1976 г. Тя проявява комсомолска активност от самото си приемане в редовете на ДКМС – като ученичка е била комсомолски секретар на дружеството, отговорник по идейно-възпитателната дейност към УК (ученически комитет), организационен секретар на УК. Впоследствие като студентка е била член на ККС, отговорник за социалистическото съревнование към вузовския комитет, член на ДК (дружествен комитет)… Към мероприятията на народната власт проявява положително отношение, което е резултат на правилния й политически мироглед.“

Фабриката за луксозни съдби на семейство Безуханови работи и за тях криза, сиромашия и недоимък няма. И как да има, след като са хванали златния дявол за опашката – биз-бизе с Държавна сигурност и комунистическата номенклатура преди десети ноември 1989 г., а след това се писаха първи демократи. Когато първият кабинет на Борисов подаде оставка и завъртяхме рулетката за избор на служебно правителство, първото изплувало име за служебен премиер беше на Саша Безуханова. Суматохата около името й продължи няколко дни и неусетно потъна, за да изплува по-късно като лице на нов политически проект с името "България може".

Коя е тази митична жена, зарязала бизнес за милиони, за да служи безкористно? Кой я финансира и какво се крие зад амбициите й за политическа кариера? През 90-те години на миналия век Безуханова e директор на направление „Публична администрация” в "Хюлет-Пакард", отговаряща за Централна и Източна Европа. В продължение на 10 години е генерален директор на фирмата за България и виден член КРИБ, когато Прокопиев оглавяваше асоциацията. Била е член на настоятелството на "Отворено общество" на Джордж Сорос в България. Сега е председател на управителния съвет на "Българско училище за политика "Димитър Паница". То стартира през 2001 г. с мисията да обучава млади лидери. Основано е от Димитър Паница и фондацията му „Свободна и демократична България”, Нов български университет (НБУ), Института за либерални стратегии и има статут на Център за продължаващо обучение към НБУ. Тук трябва да припомним, че духовен баща на училището е именно Паница - човекът, стоящ в основата на антибългарската кампания след атентата срещу папа Йоан Павел II. Паница е човекът, който щедро насърчаваше Клеър Стърлинг да създаде българската следа в атентата. Дори самият папа Йоан Павел II при визитата си у нас призна официално, че България не е замесена в атентата, но Паница не се отказа от тезата си, че Сергей Антонов е организатор на покушението, което упорство учудваше дори западните тайни служби. 

Паница беше не само патрон, но и идеолог на училището към Нов български университет, където глобализмът и неолиберализмът са фундаментът на образователната програма. Неслучайно проектите на НБУ и училището се подкрепят от фондациите „Отворено общество” и „Балкански тръст за демокрация“ - все институции, които добре плащат за пропагандиране на програми, налагащи моделите на Сорос. Безуханова, която все още чака старт в голямата политика, за целта създаде и гражданско сдружение MoveBg. Кой знае защо на български наименованието на сдружението е преведено като „България може”. 

Оказва се обаче, че както всичко, което се изговори от въпросното сдружение, и в наименованието му няма нищо оригинално. То е просто копи-пейст на една от организациите на Сорос в САЩ. Тя се нарича MoveOn и служи като основен инструмент на магната в борбата му срещу американската десница. Това не е учудващо, защото самата Безуханова и хората около нея до един принадлежат към кръга от хранени хора на скандалния милиардер у нас. И MoveOn е част от същата мрежа, която консервативните медии в САЩ наричат „Империята на злото на Сорос”. Повече от знаково за задкулисните зависимости е, че наименованието е изкопирано от Сорос. Крайната цел на мероприятието MoveBg е да се създаде „гражданско” алиби на Безуханова, което да послужи като трамплин, ако я изстрелят към властта. Сценаристите от “АРГО-гейт“ търсят именно такова движение, за да не секнат грантовете. После създават „Дай, България“ и MoveBg засега остава в сянка, докато в един момент не им потрябва и го афишират като „непорочно зачатие“ за аспирациите им към властта, пише още в. "Телеграф".

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 197
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това