Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров проговори пред ПИК за ковида на Нинова и връзката й с Радев: Отцепниците от БСП са патерица на управляващите

Интервю

Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров проговори пред ПИК за ковида на Нинова и връзката й с Радев: Отцепниците от БСП са патерица на управляващите

106714
на 06.11.2020
Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров проговори пред ПИК за ковида на Нинова и връзката й с Радев: Отцепниците от БСП са патерица на управляващите
Автор:   Симо Русев

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров, натоварен от лидерката Корнелия Нинова, да отговаря за коалиционната политика на партията в новото Изпълнително бюро на „Позитано“ 20, проговори пред ПИК за „прогресивните социалисти“ като за новата патерица на ГЕРБ. Зафиров определи здравния статус на заразената с COVID-19 Нинова като „стабилен“, а отношенията на червените с „Дондуков“ 2 и Румен Радев като процедурно неразколебани.

препоръчано

- Г-н Зафиров, питам как сте, не толкова от любезност, а защото доста от депутатите в Народното събрание, а и от парламентарната група на БСП, се оказаха положителни с COVID-19, каква е актуалната ситуация?

- Аз, разбира се, не съм част от парламентарната група. Мога да отговоря за себе си, че съм с отрицателен тест за COVID-19.

- А имате ли информация какво е здравословното състояние на Корнелия Нинова?

- Тя е в стабилно състояние и се лекува. Мисля, че няма повод за тревога.

- В нейно отсъствие обаче т.нар. „отцепници“ от групата, обявили се за „прогресивни социалисти“, крепят кворума в парламента, доколко това е съвместимо с левите идеи и ценности?

- Мисля, че с това поведение тези хора показаха какви са били истинските им намерения. В това число и в БСП. В крайна сметка маските паднаха. Това поведение изцяло и напълно обслужва интересите на управляващата в момента коалиция.

- А какво ги мотивира – поне за някои от тях трудно би се приело, че са направили отстъпление от социалистическите идеи, купени ли са?

- Разбирам какво ме питате, но няма как да коментирам неща, с които не съм запознат. Не знам, трябва да питате тях каква е мотивацията им. Факт е обаче, че с това поведение те изцяло обслужват интересите на управляващата коалиция. В това число и с тези срамни неща, които днес се случват с кворума в българския парламент – с това брутално погазване на правилника, въобще начина, по който функционира българската парламентарна система. Това, което се случва в момента, е изключително позорен акт.

За съжаление, тези, които стават съучастници на това поведение, няма как да бъдат охарактеризирани по друг начин освен като патерици на управляващата коалиция. А какви са мотивите им – всеки лично и пред собствената си съвест, а и пред собствените си избиратели трябва да даде отчет. За съжаление, това са хора, които са избирани с бюлетината на БСП, от избирателите на БСП. Тя трябва да дадат пред тях отчет за това поведение.

- Как обяснявате на хората тактиката си по нерегистриране на парламентарната група?

- Това е акт на съпричастност към оценката, която българското общество дава за този парламент. Знаете, че той постигна историческо дъно в процента на доверие. Това е акт на съпричастност към тази оценка дотолкова, доколкото ние смятаме, че този парламент е напълно изчерпан с моралния си кредит на доверие и трябва да престане да функционира. Това е нашият начин на политическа реакция за оценката, която дава обществото за това Народно събрание.

- Ако допуснем, че този ход успее, следва процедура по завъртане на парламентарната рулетка, по назначаване на служебно правителство, произвеждане на предсрочни избори, а технологично това би съвпаднало с редовните. Това не обезсмисля ли този ви политически акт?

- Всеки ден оставане на това правителство е загуба за България, увеличаване на хаоса в държавата, на безпомощността на институциите и по този начин всеки спечелен ден допълнително би бил само от полза за българското общество.

- Продължава ли напрежението между Нинова и Румен Радев от след сбирката на Боровец, която стана формалният повод за отстраняването на Калоян Методиев като началник на кабинета на държавния глава, това индикация ли беше, че Радев няма да е отново номинация на БСП за „Дондуков“ 2?    

- Аз нямам впечатление за напрежение. В БСП винаги сме спазвали принципа за ненамеса в работата на президентството дотолкова, доколкото става дума за институция, която си функционира според българската Конституция и закони. Нямам впечатление за напрежение.

- Не намекна ли самата Нинова в едно интервю по национална телевизия, че не е категорично императивно и дефинитивно номинирането на Радев от БСП за следващ президентски мандат?

- Нямаше никакъв подтекст. Напротив, г-жа Нинова много точно и коректно обясни процедурата, по която се случват нещата в БСП. В това число и номинациите. Още повече, че е безкрайно рано да се говори за подобни неща.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 58
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК