ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необходими продукти: 200 г лозови листа, 250 г ориз, 2 тиквички, 1 връзка пресен лук, 1ч.л. сол, 500 мл вода, 1 морков, 100 мл олио, 1/2 връзка копър, щипка индийско орехче.
Начин на приготвяне: Оризът се слага в купа, налива се вода един пръст над нивото му и се оставя да набъбне. Лозовите листа се нарязват на ленти. Лукът се накълцва на ситно. Морковът се настъргва на ренде на едро. На дъното на тавичка се разпределя половината от ориза. Отгоре се подреждат половината от нарязаните лозови ленти. Върху тях се слагат колелцата тиквичка и се поръсва с настъргания морков. Зарежда се другата половина ориз, върху него се разпределя нарязания на колелца лук, отгоре се завършва с останалата половина лозови листа. Поръсва се солта и индийското орехче. Налива се вода и олио. Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече на 180 градуса 60 минути. След това фолиото се маха, поръсва се равномерно с нарязания на ситно копър и се допича още 15 минути (при необходимост се налива още вода).