Вход
София
Времето в София 17 o C

Започна процедура за избор на нов председател на КПКОНПИ - 14 дни е срокът за издигане на кандидати в парламента

Започна процедура за избор на нов председател на КПКОНПИ - 14 дни е срокът за издигане на кандидати в парламента

на 06.11.2019
6729
0
Започна процедура за избор на нов председател на КПКОНПИ - 14 дни е срокът за издигане на кандидати в парламента
Автор: ПИК
06.11.2019
0
6729

В първия си работен ден след ваканцията заради местните избори парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Точката беше заложена като първа в дневния ред на Народното събрание, а решението дойде след гласуване в пленарната зала. Резултата от вота показа, че "за" правилата гласуваха 150 народни представители, "против" – 0, а 3 се "въздържаха ".

КПКОНПИ е колективен орган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима други членове. Законът гласи, че за председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на Комисията да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок.

"След направените предложения, седем дни е времето, което кандидатите имат да си представят концепцията. До 20 ноември може да бъде избран председател", посочи преди дни председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев. Той обясни още, че сегашният заместник-председател на КПКОНПИ Антон Славчев, който изпълнява длъжността, няма да може да оглави Антикорупционната комисия, тъй като няма необходимия 10-годишен юридически стаж.

Според процедурата, разписана в Антикорупционния закон, изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Кандидатите се проверяват и за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента. Гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по ред, определен в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 3493
архив

Учителката към Иванчо: - Стани и ми кажи една гласна! - Иванчо става и казва: - А - Браво, а сега кажи една съгласна! - Една съгласна, ...амиии Марийка - Марийка ли, каква Марийка, тя не е съгласна.?!- Марийка става и казва: - Ааа, съгласна съм, г-жо, съгласна съм!

 

няма нови новини
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
сега
1821
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Овните да не дават заеми, Раците ще се убедят, че не са непогрешими
x