Вход
София
Времето в София 2 o C

Заради коронавируса: В Словакия ограничиха движението на гражданите за три седмици

Заради коронавируса: В Словакия ограничиха движението на гражданите за три седмици

на 25.10.2020
5864
0
Заради коронавируса: В Словакия ограничиха движението на гражданите за три седмици
Автор: ПИК
25.10.2020
0
5864

Словашките власти ограничиха движението на гражданите в републиката през следващите три седмици поради ускоряващото се разпространение на коронавируса, съобщи Словашкото национално радио, цитирано от TACC и „Фокус”.

Словакия започва масово тестване на населението за коронавирус

Словакия започва масово тестване на населението за коронавирус

Правителството на Словакия съгласува план, според който...

на 19.10.2020

Гражданите по време на периода на ограниченията ще могат да напускат домовете си само с цел пътуване до работа, посещение при лекар, пазаруване на храна, разходка на домашни любимци и в други спешни случаи. Полицията е инструктирана да наблюдава спазването от страна на жителите на страната на ограничителни мерки. На нарушителите ще се налагат глоби.

Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември.

Това е свързано с общонационалното изследване на населението за коронавирус, започнало в Словакия. Премиерът Игор Матович заяви по-рано, че е необходимо „да се ограничат максимално социалните контакти, за да не се заразят гражданите преди тази изключително важна процедура“.

Най строгите ограничения до 1 ноември са въведени в райони, където епидемичната ситуация буди най-голямо безпокойство у лекарите. Това са градовете Бардеев (Североизточна Словакия) Долни-Кубин, Твърдошин и Наместово (Севрена Словакия). Там само тези с отрицателни резултати от теста за коронавирус, получени не по-късно от 23 октомври, ще могат да напуснат домовете си. Разрешено им е пътуване до работното място и кратки разходки. Останалите граждани ще могат да излизат навън само в изключителни случаи - да посетят най-близкия магазин за хранителни стоки, да получат спешна медицинска помощ и да разхождат домашни любимци на не повече от 100 м от мястото на постоянно пребиваване.

В Словакия масовото тестване за коронавирус започна в петък за всички жители на възраст над 10 години. От 23 до 25 октомври то се провежда в районите с най-тежка епидемиологична ситуация. След това тестването ще се проведе в останалите региони на републиката.

Нови противоепидемични мерки в Словения, Полша и Словакия

Нови противоепидемични мерки в Словения, Полша и Словакия

Правителството на Словения обяви официално епидемия от...

на 19.10.2020

Тестването за коронавирус е безплатно и доброволно, но тези, които откажат, се поставят в самоизолация за 10 дни, за да се премахне опасността от разпространение на инфекцията.

В петък бяха тествани 61 905 жители в районите на градовете Бардеев, Долни-Кубин, Твърдошин и Наместово. Установени са 2 225 заразени.

Министерството на здравеопазването по-късно в събота ще разпространи общи статистически данни за прираста на заразените в Словакия.

Сподели:
свързани новини
БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ПРОГРАМА: Словакия тества за COVID-19 почти цялото си население БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ПРОГРАМА: Словакия тества за COVID-19 почти цялото си население
Словакия започна да тества за коронавирус почти цялото си...
на 23.10.2020
В Словакия тестват за коронавирус всички граждани над 10-годишна възраст В Словакия тестват за коронавирус всички граждани над 10-годишна възраст
Словакия започна днес да тества за коронавирус почти...
на 24.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19036
архив

2030 година. НАСА открива първия в историята ресторант на Луната. Един от посетителите пише в книгата за гости: "Храната е добра, обслужването също, но липсва атмосфера..."

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x