Вход
София
Времето в София -2 o C

Заради коронавируса: Строга карантина за 14 дни в Казахстан

Заради коронавируса: Строга карантина за 14 дни в Казахстан

на 05.07.2020
5912
0
Заради коронавируса: Строга карантина за 14 дни в Казахстан
Автор: ПИК
05.07.2020
0
5912

Властите на Казахстан въвеждат карантинни мерки в продължение на 14 дни от днес поради усложнението на епидемиологичната ситуация и нарастването на коронавирусните инфекции в страната, съобщава ТАСС, цитирана от „Фокус”.

Коронавирусът повали бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев

Коронавирусът повали бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се е...

на 18.06.2020

Според данни сутринта на 4 юли казахстанските лекари са открили 1 644 нови случая на инфекция, включително безсимптомни, което е 143 повече, отколкото ден по-рано. Общият брой на заразените достигна 45 719, 15 556 пациенти са се възстановили, а 188 души са починали.

Президентът на Казахстан Касим-Джомарт Токаев на среща във връзка с мерките за противодействие на разпространението на коронавирус на 29 юни отбеляза, че след премахването на ограниченията на 11 май в Казахстан, броят на случаите на заразяване се е увеличил седем пъти. Според него това до голяма степен се дължи на недостатъци в работата на редица правителствени агенции. Извънредното положение действа в страната от 16 март до 11 май, а след това различни карантинни мерки, предприети от местните власти, останаха да действат в отделни региони.

За да предприеме спешни мерки за стабилизиране на епидемиологичната ситуация, Токаев възложи на правителството да направи предложение за въвеждане на строга карантина.

Следвайки указанията на президента, на 2 юли държавната комисия, председателствана от премиера Аскар Мамин, реши да въведе редица рестриктивни карантинни мерки в продължение на 14 дни от 5 юли. Те осигуряват запазването на международния въздушен трафик без допълнително разширяване на списъка с държави. Полетите са извършени в две посоки - до Турция и Южна Корея, но на 3 юли турската страна уведоми казахстанските власти, че влизането на техните граждани на турска територия е ограничено, с изключение на тези, които имат разрешение за пребиваване и разрешение за работа.

В съответствие с решението на Държавната комисия, вътрешните полети към 45 дестинации ще продължат да се извършват. Ще бъде намален обаче обема на пътническия железопътен трафик - движението на крайградските пътнически влакове ще бъде спряно. Ще бъдат преустановени пътническите автобусни превози между регионите, както и ще се ограничи работата на обществения транспорт. Например в Нур Султан от 5 юли за две седмици ще спре движението на градския транспорт.

Освен това масовите събития ще бъдат забранени. Не се допуска събиране на групи от повече от трима души. Ограничава се излизането навън за хора над 65 години. Все пак остава възможно индивидуалното спортуване на открито. Търговските и развлекателни центрове, нощни клубове, театри, музеи, кина, салони за красота, фризьорски салони, фитнес зали, фитнес центрове, басейни, покрити пазари, плажове, водни паркове, изложби, религиозни обекти, детски предучилищни институции (с изключение на дежурните групи) ще бъдат затворени.

Властите на Казахстан подчертаха необходимостта да се поддържа дистанционната работа при възможност поне за 80 процента от служителите в държавните органи, националните компании и други организации. Медицинските центрове ще продължат да работят по предварителна заявка. Ще работят аптеки, хранителни магазини и открити пазари, както и редица строителни и промишлени предприятия, съоръжения за предоставяне на услуги на населението - автомивки, сервизи за ремонт, центрове за обществено обслужване, банки.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив

В кръчмата:
- Келнер, бира!
- Ама, господине! Как бира след водката?!
- Запомни, момче! Бирата не е след водката, а преди уискито.

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x