Засипаха ЦИК с жалби за нарушения: 71 са до този момент

Политика

Засипаха ЦИК с жалби за нарушения: 71 са до този момент

4995
на 26.05.2019
Засипаха ЦИК с жалби за нарушения: 71 са до този момент
Автор:   ПИК

Общо 71 сигнала и жалби са постъпили в Централната избирателна комисия до този момент на изборния ден, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

препоръчано

11 са за нарушаване на предизборната кампания, 10 са свързани с машинното гласуване, а с организацията на изборите и правото на вот са 45.

Относно машинното гласуване от ЦИК поясняват, че са настъпили проблеми в по-малко от 1% от общо 3000 машини. Те са се появили в по една секция във Видин, Кърджали, Кюстендил и Перник, в по две секции в Сливен, в 24 РИК-София, в РИК 26 на София-област, както и една в Шумен.

Най-честите проблеми са, че машините въобще не стартирали. На местата, където е установен проблем с машинното гласуване, избирателите са упражнили правото си на глас с хартиена бюлетина.

Повечето въпроси, които избирателите задават са свързани с гласуването на друго място в страната. Много от хората поставят въпроса защо не са допуснати да гласуват на друго място у нас, при условие че това е възможно за избирателите извън страната.

От ЦИК припомнят, че на територията на страната всеки гласоподавател, който не е подал заявление до 11 май за гласуване по настоящ адрес и не е включен в списъците, има право да гласува само в секциите по постоянен адрес.

До момента са постъпили сигнали за три медии, които са публикували изборни резултати преди края на деня, което е забранено от Изборния кодекс.

 

Сподели:
Бомба x
Уникалните свойства на меда - ето какви са те Уникалните свойства на меда - ето какви са те
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това