Затвориха заведението и фирмата за кетъринг, натровили варненски ученици
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Областна дирекция по безопасност на храните във Варна издаде и връчи заповеди за спиране експлоатацията на заведението и фирмата за кетъринг, свързани със случая с хранителното отравяне на ученици от гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ – Варна. Те вече са запечатани, съобщиха от БАБХ.
На собствениците на двата обекта ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за храните, след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната. Екипът от инспектори от ОДБХ-Варна и Регионална здравна инспекция извърши епидемиологично проучване.
Лабораторните анализи от взетите проби за изследване от работната среда и персонала са установили, че натривките от ръцете на персонала и от заведението, в което се е провело коледното тържество и от производственото предприятие (външната кетъринг фирма, която е приготвила и доставила храната), са положителни за стафилококи и отрицателни за ешерихия коли и ентеробактерии.
На 17 декември, след подаден сигнал от родител до РЗИ-Варна за случай с ученици със симптоми на хранително отравяне, регионалната здравна служба уведомява ОДБХ-Варна. Постъпилата информация е за хранителен взрив при деца от 9-ти клас, които на 15 декември са били на предколедно тържество в заведението във Варна.
От 96 ученици, 58 са с прояви на стомашно-чревни оплаквания. Едно дете е хоспитализирано по желание на родителите. Областната структура на БАБХ извърши същия ден проверка на мястото, на което е проведено училищното събитие, регистрирано като кафе-аперитив.
След като инспекторите на областната дирекция обследват пътя на доставка на кулинарната продукция и предполагаемото заразяване, се установява, че за сервиране не са използвани прибори за еднократна употреба. Хигиенното състояние на обекта е задоволително, осигурени са миещи и дезинфекционни средства, личните здравни книжки са редовно заверени. Взети са проби от работни повърхности и от обслужващия персонал на заведението.
На 18 декември е извършена проверка в производственото предприятие, откъдето е доставена храната. Извършена е проверка на произведените и доставени храни за мероприятието. Като суровини за приготвяне на продуктите са използвани маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка. Те са въведени във входящия дневник, представени са и придружителни документи. Продуктите са в срок на годност и правилно съхранявани. Взети са натривки от работни повърхности и от ръцете на персонала.
За случая са уведомени и органите на реда във Варна.


