Захарова иска ООН да осъди украинските набези на руска територия

Европа

Захарова иска ООН да осъди украинските набези на руска територия

21375
на 11.08.2024
Захарова иска ООН да осъди украинските набези на руска територия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Руската федерация отправя призив към международните организации да осъдят терористичните атаки на Киев в руски региони.

препоръчано

Призивът е топ новина на държавната агенция ТАСС и е плод на коментар на говорителя на Външно министерство Мария Захарова.

Призивът не е първи, както и самата говорителка Захарова посочва това. Изявленията й обаче са преди всичко от социалните мрежи, които руските агенции грижливо разпространяват, а прави впечатление, че до този момент няма официално изявление от външния министър Сергей Лавров, а и дори и от представителя на Русия в ООН Василий Небезня.

"Отново призоваваме международните организации да осъдят терористичните атаки на украинските бойци, въпреки че сме сигурни, че отговорът ще бъде срамежливото мълчание на съответните структури", отбелязва Мария Захарова, предпоставяйки изводите, които следват.

Русия нахлу на територията на Украйна през февруари 2022 г. с редовна войска, нарушавайки не само всякакви международни договори, суверенитета и териториалната цялост на страната. Оттогава - началото на войната си в Украйна до момента - руската армия продължава да води боеве на и за територията на украински области, като извършва ежедневно въздушни удари по гражданска инфраструктура, както и артилерийски обстрел по населени места.

През цялото време руските военни и дипломация твърдят, че удрят само военни обекти и не признават щетите, които нанасят по цивилно население. В дискурса на руските медии и официални представители с определенията за "нацисти", "укронацисти" и "терористи" последователно се отменя човешката същност на украинците и гражданското население там. 

Захарова и заплашва, че твърдата реакция на Русия на последните атаки на въоръжените сили на Украйна срещу руски региони няма да закъснее.

"Остро осъждаме тези варварски терористични актове, насочени към унищожаване на гражданска инфраструктура, убийство и сплашване на цивилни", каза дипломатът и обещава: "Суровият отговор на руските въоръжени сили няма да ви накара да чакате."

Според нея украинските ракетни атаки и атаките с дронове срещу руски региони имат явен терористичен характер.

Това е второто изказване на Мария Захарова, което руските агенции разпространяват днес, като първия й коментар отново се намираше на първа страница сутринта на ТАСС. В този първи коментар Захарова обсъжда характера на управлението на Украйна и лично президента Володимир Зеленски, повтаряйки тезите за марионетно правителство под диктата на Запада. Захарова прави сравнение и с Ислямска държава, намеквайки по този начин, че съдбата на Украйна ще последва тази на ИДИЛ.

"Забранената организация Ислямска държава по едно време се обяви сама за държава. Имаше опити за въвеждане на собствена валута, за изграждане на квазидържавност", пише Захаров в Telegram, без да уточнява повече детайли, които да покажат, че всъщност по този смесва исторически процеси, а не помни международно признати договори, под които седи подписа и на Руската федерация.

Според коментара й именно Зеленски, който единствено "следва заповеди от Запада", е превърнал "останките от държавния апарат на страната в терористичен двигател". Така, според Захарова, в последните дни дългогодишният камуфлаж и маскировка на Зеленски са паднали, терористичната му същност се е разкрила и светът няма как да не разбере това. "Нападенията над жилища, взривяването на спящи мирни жители в техните домове - това е непростимо уродство на тероризма."

От руските медии се обажда и омбудсманът на Руската федерация, Татяна Москалкова, която заявява, че се е обърнала към ООН с искането да бъдат осъдени действията на Въоръжените сили на Украйна в Курска област заради нарушаването на правата на човека и да се предприемат мерки да не се допуска масовото им и грубо погазване. Москалкова изразява надежда, че данните, които тя предоставя, ще намерят място и ще бъдат отразени в доклада на ООН за правата на човека, който трябва да излезе през септември месец.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК