Вход
София
Времето в София 7 o C

Защо белият шоколад е кулинарна грешка

Защо белият шоколад е кулинарна грешка

на 19.06.2019
10540
1
Защо белият шоколад е кулинарна грешка
Автор: ПИК
19.06.2019
1
10540

Шоколадът е от изкушенията, на които е адски трудно да устоим. Той е удоволствие за небцето и има редица ползи за здравето, тъй като е ценен източник на минерали и антиоксиданти, които помагат да подобрим притока на кръв и да понижим нивата на холестерол в кръвта.

Но това не се постига, ако ядем какъвто и да е шоколад, защото ако не подбираме, истината е, че само трупаме калории. Затова трябва внимателно да разпознаваме и открояваме различните видове шоколад.

Бял шоколад

Започваме с един продукт, който погрешно дори е наречен шоколад - белият. Истината е, че той не не съдържа абсолютно никакво какао. Съдържа обаче много какаово масло, извлечено от какаовото зърно.

В белия шоколад има 20% какаово масло, 14% млечни вещества и най-много захар от всички останали видове - над 55%.

Млечен шоколад

Той съдържа какао, но (в най-добрия случай) то не надвишава 40%. Останалите съставки обаче са отговорни за добавянето на всички калории, защото са мляко, какаово масло и много захар.

Като правило, млечният шоколад трябва да има над 10% какаова маса и повече от 12% мляко. Европейските правила определят минималното съдържание на какаова маса да е 25%.

Тъмен шоколад

И така неусетно стигаме до истинския шоколад - тъмния, който е с много високо съдържание на какао. В идеалния случай той трябва да се състои от поне 70% какао, а понякога дори и 85%.

Сладкият тъмен шоколад е с какаова маса над 15% и съдържание на мляко под 12%. Горчиво-сладкият натурален шоколад е съставен най-малко от 35% какао (какаова маса и какаово масло), 1/3 захар, ванилия и понякога лецитин.

Черният шоколад без захари, който в повечето случаи съдържа 100% какао, представлява чиста какаова маса и е познат като горчив. Добавени са само малко мазнини, за да може да се получи твърда субстанция. Това е неподправен шоколад със силен и дълбок аромат, който рядко е приятен за небцето, пишат от Hola.

Сподели:
свързани новини
ВНИМАНИЕ: Дрога с вкус на шоколад и ягода навлиза сред децата ВНИМАНИЕ: Дрога с вкус на шоколад и ягода навлиза сред децата
Нова дрога с ароматни и любими детски вкусове залива...
на 12.04.2019
Миришете шоколад, за да откажете лесно цигарите Миришете шоколад, за да откажете лесно цигарите
Американски учени от университета в Питсбърг проведоха...
на 17.04.2019
СТАТИСТИКАТА НЕ ЛЪЖЕ: Изяждаме по 3,5 кг шоколад годишно СТАТИСТИКАТА НЕ ЛЪЖЕ: Изяждаме по 3,5 кг шоколад годишно
Българите консумират около 25 тона шоколад годишно, което...
на 26.04.2019
Черният шоколад сваля кръвното
Черният шоколад сваля кръвното
Любителите на шоколада имат нов повод да се почерпят,...
на 27.04.2019
Напиши коментар »
(1)
1
https://www.supermag.bg/za-doma/Hartii/Kuhnenski_rula/kuhnenski-rolki-selpak-6-br
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 9071
архив

- По какво си приличат жените и медалите?

- Първо се бориш да ги спечелиш, а след това ти увисват на врата...

няма нови новини
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
сега
1372
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова разнищи задкулисието на соросоидите и скандалите в предизборната кампания (ОБНОВЕНА)
x
ГОРЕЩО: Ето ги най-чувствените пози според размера (18+)
x