Вход
София
Времето в София 18 o C

Защо да оставим едно бяло яйце за украса на козунака

Защо да оставим едно бяло яйце за украса на козунака

на 07.04.2018
17610
0
Защо да оставим едно бяло яйце за украса на козунака
Автор: ПИК
07.04.2018
0
17610

Книгата "Най-вкусните козунаци за Великден" е на вестникарските павилиони

Всичко за приготвянето на козунаците, за тяхната история и символика ще научите от луксозната книга "Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника". Любопитният и полезен сборник ще откриете на всички вестникарски павилиони в страната.

Сладкият обреден хляб символизира тялото на Иисус Христос. На много места се поднася на трапезата, украсен с писани яйца, които могат да бъдат 1, 2, 3 или 5. Ако сложите червено и бяло - бялото се посвещава на господ, а червеното - на стопаните. 

Малко известно е, че козунаците не са отколешна българска традиция. Те са навлезли в празничния ни календар сравнително късно, в периода 1915–1920 г. от Гърция. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай. Историята на козунака започва в началото на 17. век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия - панетоне. В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Всяка домакиня, която е правила козунак, знае, че той е труден за приготвяне и изисква много време, месене и специални условия. Например, помещението, в което се меси и втасва тестото, трябва да е добре затоплено. Качественият козунак се отличава по това, че е добре бухнал и е "на конци“. Към тестото се добавят различни видове ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, дори локум, мармалад, затова видовете козунаци са безброй.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

През цялата нощ тя стенеше във възглавницата и изпитваше неистово желание. Прехапваше устните си, сънят й бе тревожен и накъсан... До края на пустата диетата оставаше само час и половина.

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1146
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Доц. Георги Рачев с горещи разкрития за летния сезон и времето до края на отпуските
x
10 правила при секса с нов партньор
x