BG EN

Защо домашно приготвената храна може да бъде отровна

ЧАС ПИК

Защо домашно приготвената храна може да бъде отровна

10527
на 16.01.2016
Защо домашно приготвената храна може да бъде отровна
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Много хора смятат, че няма нищо по-добро и здравословно от домашно приготвената храна. До някъде това може би е така, но има и тънкости, които могат да превърнат ястията ни в истинска отрова, ако не знаем как да ги обработим термично. foodpanda, разкрива интересни факти, които не знаем за храната, която поднасяме.

препоръчано

Дори да са спазени всички правила на термична обработка и времетраене на готвене при правилни температури, някои вещества в храните, могат да бъдат вредни за здравето. В допълнение към по-очевидните предпазни мерки, като готвене само с наситени мазнини при по-висока топлина, готвачите трябва да обърнат внимание на спецификите на храните, които приготвят. Знаете ли, че въглехидратите, отделят токсини, когато се готвят при прекалено висока температура или прекалено дълго.

Неправилно сварените картофи например, могат да генерират отровно вещество, известно като акриламид. То е бяло, без мирис, водоразтворимо, което се образува когато нишестените храни се готвят при температури по-високи от 250 градуса по Фаренхайт или 121 градуса по Целзий. Картофи (включително сладки картофи), зърнени храни и дори кафе, всички генерират акриламид по време на готвене и / или пържене.

Температурата не е единственото нещо, което има значение, времето за готвене също е важен фактор. Например, когато са приготвени картофи на прага на гореспоменатата температура, те продължават да произвеждат акриламид колкото по-дълго те се готвят. Поради тази причина е важно готвачите да обърнат внимание на температурата и времетраенето на готвене. Защо е толкова лош акриламидът за нашето здраве? Направени са множество клинични тестове над животни, хранени с високи нива на акриламид. Изследователи доказват, повишен риск от развитие на ракови клетки. При хората, проучванията показват възможност за развитие на някои видове рак, включително на бъбреците , ендометриума и яйчниците. Излагане на високи нива на акриламид, чрез инхалация може да причини увреждане на нервите, което може да доведе до изтръпване или слабост в ръцете или краката, проблеми с пикочния мехур, в допълнение към други симптоми.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК